Iran har lagt beslag på sydkoreanskt fartyg

Publicerad

Irans revolutionsgarde har beslagtagit en sydkoreansk tanker och omhändertagit dess besättning. Det bekräftar Sydkoreanska regeringen.

Fartyget fraktade 7 200 ton etanol och ska, enligt den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Tasnim, ha ”förorenat persiska viken med kemikalier”.

Tankern MT Hankuk Chemi var på väg från Saudiarabien till Förenade Arabemiraten när den under måndagen stoppades av iranska båtar. Fartyget hålls nu i hamnstaden Bandar Abbas i Iran. Enligt sydkoreanska myndigheter befann sig 20 personer av olika nationaliteter på fartyget.

Manövern mot Sydkorea kommer efter ökade spänningar mellan de två länderna. Sydkoreanska banker har sedan några månader tillbaka fryst iranska oljepengar. Iran menar att tillgångarna, med ett värde på sju miljarder dollar, behövs för att stoppa spridningen av coronaviruset i landet.

Iran och Sydkorea har planerat att mötas i veckan för att, enligt Irans utrikesdepartement, diskutera de frysta tillgångarna.

Vill inte gå emot USA

Sydkoreas beslut att frysa tillgångarna har sin bakgrund i den infekterade relationen mellan USA och Iran. Sydkorea har tidigare sagt att man inte kan släppa miljarderna eftersom det skulle gå emot de sanktioner som Trump-administrationen infört mot Iran – sanktioner som den iranska regeringen har kallat för ”ekonomisk krigsföring”.

Bryter mot omstridda avtalet

Men de amerikanska sanktionerna ser inte ut att lätta. Under måndagen beslutade Iran att gå emot det omstridda kärnenergiavtalet (JCPOA) från 2015 som tecknades med flera av världens stormakter – samma avtal som USA lämnade för två år sedan. Iran kommer nu att återuppta höggradig urananrikning, något som grannlandet Israel menar är ett tecken på att Iran planerar ett militärt kärnvapenprogram.

Enligt JCPOA får Iran anrika uran till en renhetsgrad om maximalt 3,67 procent. Med den höggradiga urananrikningen kommer Iran i stället att uppnå nivåer på 20 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.