En svensk medborgare har gripits i Iran anklagad för spioneri. Det meddelade Irans underrättelsedepartementet under lördagen.
Det ska handla om en man i 30-årsåldern som frihetsberövades redan i april, enligt UD.
Kopplingen till domen mot Hamid Noury
Att man från iranskt håll först nu bekräftar gripandet, månader efter att det ska ha ägt rum, kan ha många förklaringar. Men Arvin Khoshnood, Iran-kännare och forskare vid Lunds universitet, menar att det mesta tyder på en direkt koppling till livstidsdomen mot Hamid Noury, som nyligen dömdes i Stockholms tingsrätt för mord och brott mot folkrätten.
– Det kan vara så att man från iranskt håll har försökt att hålla det borta från medierna för att på så sätt se om man kan påverka Sverige och svenska regeringen bakom kulisserna för ett byte eller för att få Hamid Noury frisläppt, säger han och fortsätter:
– Men eftersom det inte har hänt, så kan det vara så att man nu offentliggör gripandet för att visa att det är just Sverige som försöker hämnas genom att döma Hamid Noury för att man i Iran har gripit fler svenska medborgare.
Ökade spänningar mellan länderna
Arvin Khoshnood är noga med att påpeka att detta gripande inte är en enskild händelse i relationerna mellan Iran och Sverige. Bland annat tar han upp den iransk-svenska läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad sedan 2016 och har dömts till döden för spioneri.
Khoshnood tror att spänningarna kommer att fortsätta öka, åtminstone en tid framöver. Han menar att gripandet av en svensk medborgare bara är en del av detta.
– Att gripa utländska medborgare i Iran för att sätta press på länder är inget nytt. Det är något som den iranska regimen använder frekvent och det kommer de att fortsätta med.
– Jag tror att både Sveriges regering och den iranska regimen vill nå en lösning på det här som involverar Ahmadreza Djalali och Hamid Noury. Men på vilket sätt detta kan ske är väldigt svårt att säga.
Hör mer i videon ovan när Arvin Khoshnood svarar på tre frågor om den frostiga relationen mellan Iran och Sverige.