Kärnenergiavtalet (JCPOA) slöts 2015 mellan Iran och USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Kina och Ryssland.
I korthet innebär det att Iran slipper sanktioner om det begränsar och ger insyn i sin anrikning av uran – allt i syfte att förhindra att landet skaffar kärnvapen.
USA lämnade
President Donald Trump drog USA ur avtalet 2018 och återinförde sanktioner, som stegvis blivit allt tyngre och som även europeiska länder tvingats följa.
Enligt den lag väktarrådet godtog på onsdagen – och som införs om JCPOA:s europeiska undertecknare inte lättar på efterlevnaden av sanktionerna mot Irans olje- och finanssektorer inom en månad – ska FN:s atomorgan IAEA inte få inspektera iranska anläggningar.
Parlamentet drev fram lagförslaget som en vedergällning för mordet utanför Teheran på den iranske kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh den 27 november, en attack som Iran beskyller Israel och USA för.
Vedergällning
Enligt JCPOA får Iran anrika uran till en renhetsgrad på maximalt 3,67 procent. Under upptrappningen av konflikten med USA har det gradvist ökats till dagens uppemot 4,5 procent, samtidigt som framställningen av kärnvapen kräver kring 90 procent.
Nu anger den nya villkorade lagen att anrikningen ska trappas upp till 20 procent, samma nivå som före avtalet 2015. Dessutom ska mer avancerad teknisk utrustning installeras i anläggningarna i Natanz och Fordow.