En iransk flagga och ett sms

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Mats Ljungqvist om förundersökningen mot iranska staten. Foto: Bilawal Arbab/EPA/Privat

Iran utförde dataintrång i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Irans säkerhetstjänst har genomfört en specialoperation mot mål i Sverige. Hackare tog över en sms-tjänst och skickade 15 000 meddelanden där man uppmanade till hämnd mot koranbrännare.

– Att en statlig aktör, i det här fallet Iran, enligt Säkerhetspolisens bedömning, ligger bakom en aktion som syftar till att destabilisera Sverige eller öka polariseringen i vårt land är givetvis mycket allvarligt, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Det var i augusti förra året som människor runt om i landet fick sms där det bland annat stod att ”de som förolämpat Koranen måste sota för sitt arbete”.

Säkerhetspolisen (Säpo) har sedan dess utrett händelsen och meddelar nu att det är iranska staten, via islamska revolutionsgardet, IRGC, som ligger bakom dataintrånget. Mats Ljungqvist är åklagare i ärendet.

– Vi kan också utöver det till och med slå fast på individnivå vilka det är som har genomfört det här, säger han till Mats Ljungqvist SVT.

Ville påverka opinionen i Sverige

Operationens syfte enligt åklagaren var att påverka opinionen så att konflikten runt pågående koranbränningarna blev värre. Och enligt Ljungqvist ökade polariseringen i och med angreppet.

– Man kan säga att operationen delvis lyckades.

Främmande makt agerar allt mer aggressivt

Säpo konstaterar att främmande makt har en hög förmåga att utföra den här typen av cyberangrepp. Metoderna som används för att påverka politiska beslut eller svartmåla andra länder kan vara både lagliga och olagliga.

Här är det viktigt att alla delar av samhället ser över det egna skyddet, säger Fredrik Hallström som är operativ chef vid Säpo

– Främmande makt utnyttjar sårbarheter för att främja sin egen agenda. Vi ser att de nu agerar allt mer aggressivt och det är en utveckling som sannolikt kan komma att eskalera.

Förundersökningen är nu nedlagd då det i det här fallet inte går att lagföra utomlands eller är möjligt att få någon utlämnad till Sverige. Det kan dock bli aktuellt att återuppta förundersökningen längre fram, enligt åklagaren Mats Ljungqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.