En talesman för det iranska utrikesministeriet, Abbas Mousavi, säger till statlig tv att de sju besättningsmännen släpps av humanitära skäl och att de kommer att få lämna landet snart, enligt brittiska Sky News. Totalt var det 23 ombord, och de sju som nu släpps tillhör alltså dessa. Resten kommer tills vidare att hållas kvar.
Flera iranska medier rapporterar om saken, i vissa fall även att de sju redan har släppts.
– Den konsulära situationen och de enskilda tillstånden för besättningen granskades. Efter ytterligare övervägningar, även på humanitära grunder, har några ur besättningen tillåtits att lämna fartyget och återgå till vardagen, säger Mousavi enligt iranska nyhetsbyrån Mehr.
Vd:n: Har fått information
Stena Bulks vd Erik Hånell säger till SVT Nyheter att de har nåtts av samma uppgifter, med undantag för att besättningsmännen så vitt han vet fortfarande är ombord på fartyget.
– Vi har de senaste dagarna fått information om att sju besättningsmän av de 23 kommer att släppas, säger han till SVT Nyheter.
– Som vi tolkar det är det så att det fortfarande arbetas på, och att de sju besättningsmännen fortfarande är ombord.
”Stor psykisk press”
Hånell säger att de nu arbetar med försäkringsbolag och lokala samarbetspartners för att säkerställa att de sju släpps, och kan transporteras till sina respektive hemländer.
– Vi vet att de är under okej omständigheter fysiskt, men psykologiskt antar vi att de är under väldigt stor psykisk press.
Hånell säger att det krävs en minimibesättning för att framföra fartyget och vid ett framtida tillfälle lämna platsen där besättningen nu hålls. Att sju släpps nu beror på att så många kan lämna fartyget utan att underskrida minimibesättningens antal.
Om och i så fall när resten av besättningen eller själva fartyget kan släppas är ännu inte känt.
Träffade Irans utrikesminister
Irans utrikesminister Javad Zarif besökte nyligen Sverige och träffade där bland annat utrikesminister Margot Wallström. De två utrikesministrarna diskuterade Stena Imperos öde, liksom tillståndet för besättningen ombord.
Erik Hånell träffade då själv den iranske utrikesministern. Han säger att det var ett bra möte där de utbytte information. Exakt vad som avhandlades vid mötet vill Hånell däremot inte gå in på.
– Jag tyckte att den dialogen var konstruktiv, men detaljer kring exakt vad som diskuterades kan jag inte gå in på.
Oljetankern beslagtogs i juli, vilket allmänt anses vara ett svar på att brittiska styrkor beslagtog en iransk oljetanker vid Gibraltar två veckor dessförinnan. Den kopplingen har Iran dock förnekat.
Se SVT:s direktrapportering i efterhand på SVT Play.