Danska IS-barn förlorar rätten till danskt medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad

Danska medborgare som varit aktiva i terrororganisationen IS och får barn under tiden kommer inte att få föra medborgarskapet vidare. Det är innebörden av en ny uppgörelse mellan danska regeringen och Dansk Folkeparti.

Hjälporganisationen Rädda Barnen i Sverige reagerar kraftigt mot den nya lagen som kan börja gälla i Danmark i sommar.

Om en dansk medborgare anslutit sig till terrororganisationen IS i Syrien och har fått barn där så ska inte barnet kunna bli dansk medborgare, uppger Danmarks Radio.

– Det är fött av föräldrar som vänt Danmark ryggen och ska därför inte vara en del av Danmark, säger utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg (Venstre).

Regeringen har ingått avtalet med deras stödparti Dansk Folkeparti som är landets näst största parti.

Men avtalet innebär även att Danmark skärper lagen för alla danskar som anslutit sig till terrorgruppen IS. Det ska bli mycket enklare att ta ifrån dem deras danska medborgarskap.

Inget domstolsbeslut

Åtgärden ska kunna göras utan domstolsbeslut genom ett enklare administrativt förfarande medan de uppehåller sig i till exempel Syrien eller Irak.

Men åtgärden gäller bara de som har dubbelt medborgarskap, rapporterar Danmarks Radio. 

Uppgörelsen är viktig anser Dansk Folkepartis Christian Langballe.

– Vi vill inte ha hem dem igen. Vi vill aldrig ha hem dem igen, säger han till Danmarks Radio.

”Individuella rättigheter”

Hjälporganisationen Rädda Barnen i Sverige reagerar kraftigt mot den nya lagen som kan börja gälla i Danmark i sommar.

– Det går mot all rimlig logik. Vi har en rättstradition i Norden som är stark. Vi pratar om att barn har individuella rättigheter i förhållande till staten. Det är inte rättigheter som kommer med föräldrarnas beteende. säger Ola Mattson, Sverigechef för Rädda Barnen till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.