Räddningsinsatsen avbtöts under måndagseftermiddagen efter att polis konstaterat att det inte längre fanns några saknade personer.

Isgrotta kollapsade på Island – en död

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsinsatsen i den kollapsade isgrottan vid glaciären Vatnajökull på Island har avbrutits. De två personer som befarades vara saknade var aldrig försvunna, uppger polisen enligt Ruv.

En turist har dött och en är allvarligt skadad efter olyckan, enligt Visir.

En grupp turister befann sig i grottan när den rasade runt klockan 15 på söndagen. Majoriteten klarade sig oskadda. Men två personer räddades ur grottan och en av dem förklarades senare död på platsen. Samtidigt kom uppgifter om att två personer saknades.

Fler än 200 personer deltog i räddningsarbetet, som återupptogs på måndagsmorgonen efter en paus under natten.

På måndagen meddelade polisen på Facebook att insatsen avslutats, rapporterar isländska Ruv. Enligt polisen ska de två personerna aldrig ha varit saknade. Gruppen, som uppgavs ha bestått av 25 personer, bestod bara av 23, skriver polisen.

Svåra förhållanden vid glaciären

Förhållandena vid glaciären beskrivs som mycket svåra, trots det klara vädret.

En inspektör från olycksplatsen berättar för Ruv att räddningspersonalen inte kunnat ta hjälp av maskiner under sökandet.

Svenska utrikesdepartementet skriver till SVT Nyheter att de i nuläget inte har några uppgifter om svenskar har drabbats i samband med händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.