Kari Stefansson är neurolog och grundare av ett testlabb på Island där man nu analyserar en stor andel av befolkningen för coronavirus. Foto: DeCode

Island coronatestar befolkningen för att hejda smittan

Uppdaterad
Publicerad

På Island genomförs nu ett stort antal tester för coronavirus i befolkningen.

– Varje fall av smittan har kunnat spåras till andra länder, enligt läkaren Kari Stefansson.

Han är mycket kritisk till att Sverige inte gör mer för att bidra till att minska smittspridningen.

Island erbjuder fri provtagning för alla invånare – även de som inte har symptom. Enligt de senaste dagsaktuella officiella siffrorna av de 10 658 proverna har 678 människor smittats, 13 får sjukhusvård, 51 har tillfrisknat och en människa har avlidit.

Restriktioner

På Island får bara 20 människor samlas offentligt med två meters avstånd mellan varandra. Gymnasieskolor och universitet har infört distansundervisning men grundskolor och förskolor hålls öppna. Barer, frisörer, gym och liknande lokaler har stängts. Gränsen är öppen men människor som kommer från utlandet måste sitta i karantän i två veckor.

Coronapandemin

De senaste dagarna har man dragit ner takten av antal tester på grund av brist på de speciella bomullspinnar som sticks in i näsan vid provtagning.

Tester minskar spridning

Med hjälp av testerna kan man minska smittspridningen under den två veckor långa inkubationstiden med karantän, anser de isländska hälsomyndigheterna som SVT Nyheter varit i kontakt med. Thorulfur Gudnason som är chefsepidemiolog menar att informationen från testerna varit värdefull för besluten om åtgärder.

Island har en liten befolkning på 364 000 människor och andelen tester är högst i världen, omräknat per miljon invånare.

– Vi har kunnat spåra vartenda fall. Vi ser att coronaviruset förändras och smittar utanför riskgrupperna, säger Kari Stefansson till SVT Nyheter. Han är en känd neurolog och färgstark personlighet som gärna sticker ut hakan i debatten. Numera är han vd för deCODE, det lab som gör provtagningarna av den isländska befolkningen.

”Sverige bidrar inte”

– Sverige är bland de högteknologiska länder som inte bidrar till att begränsa smittan i tillräcklig utsträckning, säger Kari Stefansson. Han anser att Islands provtagningsresultat kan ge vetenskapliga underlag som andra kan lära av, och att fler länder som Sverige borde utföra tester.

– Island har speciella förhållanden, vi behöver göra våra egna studier, säger Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef för mikrobiologi vid den svenska Folkhälsomyndigheten.

Inga resurser

I Sverige finns planer på att testa ett urval av omkring 1 000 personer men någon allmän provtagning av befolkningen är utesluten.

– Det finns inte hälso- och sjukvårdsresurser att avsätta för provtagning av alla som är sjuka, än mindre att göra breda tester bland friska människor, säger Karin Tegmark-Wisell, på Folkhälsomyndigheten.

– Jag hoppas att jag får ångra min kritik mot Sverige. Det kanske är rätt att inte göra någonting, det kräver också ett visst mod, säger den isländske läkaren Kari Stefansson till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet