Självständighetspartiets partiledare Bjarni Benediktsson. Foto: TT

Island lyckas bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Det har tagit ett flertal försök och månader av förhandlinger, men till slut har Island fått ett koalitionsstyre. De tre högerpartierna har enats om att bilda regering.

De tre partierna som bildar regering tillsammans är det konservativa Självständighetspartiet tillsammans med Reformpartiet och Ljus framtid som båda två är mer liberala.

Ända sedan valet i oktober, där inget parti fick egen majoritet, har det varit stiltje i den isländska politiken. Islands president Guðni Jóhannesson har tidigare bett just Självständighetspartiet, Vänsterpartiet – de gröna och Piratpartiet att försöka bilda en regering, men det gick i sank varje gång.

Kopplingar till skatteparadis

Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson väntas bli ny statsminister. Tillsammans har de tre partierna 32 mandat av alltingets 63. Självständighetspartiet innehar 21 av dessa mandat.

Islands tvingades tidigarelägga riksdagsvalet förra året efter att det avslöjats att den sittande partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avgick när det uppdagades att han hade undanhållit tillgångar i skatteparadis. Det avslöjades i samband med de så kallade Panamadokumenten.

Även Bjarni Benediktsson har haft kopplingar till ett företag i skatteparadis. Han ägde tidigare en tredjedel i ett företag i Seychellerna.

EU-medlemskap eller inte?

När den nya regeringen är på plats kan det leda till att det slutligen hålls en omröstning gällande ett framtida medlemskap i EU för Islands del. De två liberala partierna är för ett medlemskap, men Självständighetspartiet är emot, men enligt TT är de nya regeringspartierna eniga om att låta en omröstning i alltingen avgöra om det ska bli en folkomröstning i frågan eller inte.

Redan 2008 inledde Island ett samtal om medlemskap, men de drog tillbaka sin ansökan 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.