Islands statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson avgår och ersätts på posten av partiets vice ordförande, fiskeriminister Sigurdur Ingi Johannsson. Detta efter avslöjandena om Gunnlaugssons inblanding i den så kallade Panama-skandalen där han anklagats för att ha smitit från skatt. Han behåller dock partiledarposten i Framstegspartiet.
Svårt att samregera
– Som jag tolkar det vill nu Framstegspartiet fortsätta att regera tillsammans med Självständighetspartiet, men jag tror det blir svårt. De har nog inte längre särskilt stort förtroende för sin regeringspartner, säger isländske statsvetaren Gunnar Holmsteinn till SVT Nyheter.
Krav på nyval
Tidigare under dagen hade statsministern begärt att parlamentet Alltinget skulle upplösas i en förhoppning att slippa en misstroendeomröstning mot honom. Islands president Olafur Grimson sade dock nej till begäran och inledde i stället sonderingar med oppositionen om en ny regeringsbildning.
Ett par timmar efter statsministerns avgångsbesked kom så beskedet från oppostitionen: Man fortsätter att kräva att nyval hålls i landet.
Folklig vrede
De folkliga protesterna har varit kraftfulla på Island sedan det avslöjats att statsminister Gunnlaugsson varit ägare till ett brevlådeföretag på skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Upplägget, som syftat till att slippa betala skatt, har gjorts med hjälp av den ökända advokatbyrån i Panama.
Statsminister Gunnlaugsson förklarade sig med att det i själva verket varit hans hustru som ägt bolaget, och vägrade länge att hörsamma kraven på avgång.
Avslöjandet har orsakat stor folklig vrede i Island. På måndagen demonstrerade närmare 25.000 islänningar – nästan 10 procent av befolkningen – mot statsministern.
”Enorm kris”
– De isländska politikerna har förlorat enormt mycket trovärdighet. Det är värre än den värsta dokusåpa och en enorm kris för det parlamentariska systemet på Island, säger Gunnar Holmsteinn.
Om regeringens nya försök att klamra sig fast vid makten misslyckas måste ett nyval hållas inom 45 dagar, säger Gunnar Holmsteinn. Han påpekar också att Piratpartiet, som är politiskt oprövat, då skulle kunna få upp till 40 procent av väljarstödet och bli Islands största parti.