Skandalen handlar om att landets statsminister Bjarni Benediktssons pappa, Benedikt Sveinsson, har skrivit ett brev där han rekommenderar att en dömd sexualbrottsling ska rentvås. Foto: TT

Nyval på Island efter skandal kring sexförbrytare

Uppdaterad
Publicerad

Det blir nyval på Island. President Gudni Jóhannesson har godkänt begäran om att få utlysa ett snabbt nyval, meddelar statsminister Bjarni Benediktsson. Beslutet kommer sedan statsministerns parti, Självständighetspartiet, försökt mörka en historia kring en sexualförbrytare.

Den 4 november diskuteras som ett möjligt datum, enligt statministern. Anledningen till nyvalet är att Ljus framtid, ett av de tre styrande partierna i Island, lämnar regeringen. Ljus framtid fattade ett enhälligt beslut att lämna regeringen vid ett partimöte under torsdagen, enligt en källa inom partiet.

”Det kom som en fullständig överraskning. Det var något vi inte hade kunnat fortsätta med, det här är helt emot våra principer. Korruptionen och oärligheten är helt otrolig”, säger källan till Reuters.

LÄS MER: Island lyckas bilda regering i januari – efter flera försök

Förgrep sig på släkting

Skandalen handlar om att Bjarni Benediktssons pappa, Benedikt Sveinsson, har skrivit ett brev där han rekommenderar att en dömd sexualbrottsling ska få sin ”ära återställd” – ett begrepp i den isländska lagstiftningen som kritiserats för att ha vara omodernt.

Kriminella som har dömts för allvarliga brott på Island kan ansöka om att få tillbaka sina rättigheter som de hade innan de blev dömda, till exempel att en dömd advokat ska få praktisera på nytt eller att en läkare ska få tillbaka sin legitimation. För att få igenom detta måste de bland annat skicka in ett rekommendationsbrev skrivet av en nära vän eller kollega.

Mannen dömdes 2004 till fem och ett halvt års fängelse för att vid upprepade tillfällen ha förgripit sig på sin styvdotter, från det att hon var fem år till att hon fyllt sjutton.

LÄS MER: Islands förre statsminister går – mitt i intervjun om Panama-skandalen

Den utsatta kvinnan har själv reagerat på avslöjandena, och beskriver för nyhetssajten Stundin tanken på att mannen skulle få sina rättigheter tillbaka som ”overklig”.

Informerat statsministern

Inledningsvis vägrade justitiedepartementet, som leds av justitieminister Sigríður Á Andersen, från Självständighetspartiet, att avslöja vem som hade skrivit rekommendationsbrevet.

Men efter ett beslut av en parlamentskommitté tvingades departementet avslöja att Benedikt Sveinsson hade skrivit brevet. Vad som sedan gjorde saken värre var att justitieministern i en tv-intervju sade att hon informerat statsministern, men inte någon annan.

Fakta: Skandalerna som skakat Island

När den globala finanskrisen briserade 2008 drabbades Island av en akut bankkris. Bakgrunden var att isländska banker och riskkapitalister sedan slutet av 1990-talet investerat enorma summor i utländska företag. Bankerna tog stora risker genom en skyhög utlåning och när krisen var ett faktum sprack landets finansbubbla.

Fyra före detta chefer för Kaupthing Bank, liksom vd:n för Landsbanki, dömdes senare till fängelse.

Den tuffa åtstramningspolitik som följde utlöste stora demonstrationer i Reykjavík mot regeringen, som anklagades för att ha skapat förutsättningarna för bankkraschen.

I början av 2009 tvingades regeringen att avgå och i nyvalet straffades Självständighetspartiet, som regerat i nästan två decennier.

Den nya vänsterregeringen förlorade dock hälften av sina mandat i nästa val, 2013, efter att ha fullföljt besparingspolitiken, och den borgerliga oppositionen återvände till makten.

När landet börjat komma på fötter igen utbröt så nästa kris, då statsminister Sigmundur Gunnlaugsson tvingades avgå efter avslöjandena kring de så kallade Panamadokumenten som visade att han gömt pengar i skatteparadis.

Källa: Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.