Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från den israeliska armén och vittnesfilmer visar räden mot sjukhuset. Foto: Foto: IDF, Emmy Shaheen

Israel: 50 terrorister dödade i ny räd mot Al-Shifasjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Striderna vid Gazas största sjukhus, Al-Shifa, pågick även under tisdagen, efter att israelisk militär tidigt i måndags inlett ännu en räd mot sjukhusets och dess omgivningar.

Militären säger att de har dödat mer än 50 terrorister men det finns ingen oberoende bekräftelse på att de döda är stridande personer.

Bland de döda finns enligt israelisk militär, IDF, en högt uppsatt befälhavare för terrorstämplade Hamas vid namn Faiq al-Mabhouh. Han ska enligt Israel ha koordinerat terroraktiviteter i Gazaremsan men Qatarbaserade Al-Jazeera hävdar dock att han var en polischef som koordinerade hjälpleveranser. SVT kan inte verifiera hans roll.

Vid lunchtid på tisdagen sade militären på att de tillfångatagit 180 misstänkta i räden. Siffran skiljer sig från de 200 som i måndags sades ha gripits. Sent på tisdagskvällen sade dock IDF på X att de gripit runt 300 personer och antalet döda terrorister uppgavs vara ”ett dussintal”.

Krig mellan Israel och Hamas

IDF har uppmanat civila att lämna området. I dagsläget befinner sig runt 30 000 människor i eller vid komplexet, rapporterar TT med hänvisning till Gazas hälsodepartement.

Israel motiverar räden med påståendet att Hamas har omgrupperat och använder sjukhuset som en bas – med patienter som mänskliga sköldar.

Av samma anledning genomförde Israel en räd mot sjukhuset i november. Då upptäckte man en tunnel under delar av sjukhuset – men inte en kommandocentral av den omfattning som man tidigare hade hävdat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet