Här slår israeliska flygvapnet tillbaka mot Hizbollah i Libanon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här slår Israeliska flygvapnet tillbaka mot Hizbollah i Libanon. Foto: IDF

Israel attackerar Hizbollah-mål ”långt inne” i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Som ett svar på den dödliga attacken på det av Israel annekterade Golanhöjderna har den israeliska militären attackerat Hizbollah-mål ”långt inne” i Libanon.

Samtidigt som oron för ett nytt krig växer varnar Iran för konsekvenserna av nya israeliska angrepp.

Efter en raketattack mot det av Israel annekterade området Golanhöjderna, som träffade en fotbollsplan i den drusiska staden Majdal Shams och dödade minst 12 barn och unga, har Israel svarat med mer eld – mot sju påstådda Hizbollah-mål ”långt inne på libanesiskt territorium och i södra Libanon”.

Israel har pekat ut den terrorstämplade, Iranstödda milisrörelsen Hizbollah, som ansvarig för ”massakern” mot Majdal Shams.

Krig mellan Israel och Hamas

Milisgruppen var snabb att förneka all inblandning, men den israeliska militären (IDF) påstår att man vet exakt varifrån raketen sköts och att det var en iransktillverkad Falaq-1.

– Det är en Hizbollah-robot, säger IDF:s stabschef Herzi Halevi i ett videouttalande från platsen.

USA, FN och EU har fördömt attacken. Libanons regering har sagt att de fördömer attacker mot civila och uppmanar till upphörande av fientligheter på alla fronter, skriver Reuters.

Varningar från Iran

Premiärminister Benjamin Netanyahu har avslutat sin USA-resa i förtid med anledning av attacken. Både han och landets försvarsminister Yoav Gallan säger att Hizbollah kommer att få ”betala” för detta.

Landets militär ökar nu sin beredskap för ”för nästa steg i striderna i norr”, alltmedan Iran varnar Israel.

”Alla ogenomtänkta handlingar från den sionistiska regimen kan leda till ökande instabilitet, osäkerhet och krig i regionen”, säger det iranska utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanani, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han varnar för ”de oförutsedda konsekvenserna och reaktionerna på ett sådant dumt beteende”.

Oro för upptrappning

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger i ett uttalande att Israel har rätt att försvara sina medborgare från terroristattacker. Vita huset ber även Libanons regering att uppmana Hizbollah till återhållsamhet, rapporterar Reuters. Libanon ber i sin tur USA om att få Israel att minska spänningarna.

Den senaste händelseutvecklingen befaras i värsta fall kunna leda till en konflikt som drabbar hela regionen. FN har uppmanat alla parter till ”maximal återhållsamhet”.

Såväl Blinken som amerikanska tjänstemän tror att en vapenvila i Gaza, som just nu är under förhandling, skulle lugna ner situationen.

– Det som hände i dag kan vara den utlösande faktor som vi har varit oroliga för och försökt undvika i 10 månader, säger en tjänsteman i Biden-administrationen till Axios.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet