• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Ambulans på plats vid platsen för bombnedslag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En raket slog ner vid en fotbollsplan i de av Israel ockuperade Golanhöjderna. Se bilderna från platsen i klippet. Foto: AP.

Raketattack vid fotbollsplan på Golanhöjderna – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

En raket slog ner vid en fotbollsplan i de av Israel ockuperade Golanhöjderna under lördagen. Israelisk räddningstjänst uppger att minst tolv personer ska ha dött – varav flera ska vara barn.

Israel beskyller Hizbollah för attacken, som själva förnekat det.

Utöver de döda uppges över 30 människor ha skadats, varav flera allvarligt. På bilder från platsen syns en stor folksamling och ambulanser vid en fotbollsplan. Människor vårdades liggande på fotbollsplanen.

Minst 30 raketer ska ha avfyrats från Libanon, enligt israelisk militär som beskyller Hizbollah för attacken.

Krig mellan Israel och Hamas

”Terrororganisationen Hizbollah står bakom raketattacken mot en fotbollsplan i staden Majdal Shams,” säger militärledningen i ett uttalande på lördagskvällen.

Det förnekas dock av Hizbollah och en högt uppsatt tjänsteman inom Hizbollah säger till Reuters att gruppen inte ligger bakom attacken.

En talesperson för den israeliska militären sa även under lördagen att de förberedde ett svar mot Hizbollah, rapporterar nyhetsbyrån. Utrikesministern säger till Axios att ”Hizbollahs attack överskridit alla röda linjer och svaret kommer vara därefter.

Natten mot söndagen kom svaret då flera Hizbollah-mål i Libanon attackerades av israeliska flygvapnet, enligt IDF.

Oroas för fullskaligt krig

USA president Joe Biden och hans administration ska vara mycket oroade över att raketattacken kan leda till ett fullskaligt krig mellan Israel och Hizbollah, säger amerikanska tjänstemän till Axios.

Libanons regering säger i ett uttalande att de fördömer attacker mot civila och uppmanar till upphörande av fientligheter på alla fronter, skriver Reuters.

En stor folksamling och ambulanser vid fotbollsplanen på Golanhöjderna. Foto: JALAA MAREY

Israeliska attacker tidigare under lördagen

Tidigare under lördagen kom uppgifter om ett israeliskt angrepp i södra Libanon. Fyra stridande från den Iranstödda shiamilisen Hizbollah dödades i flygangreppet, uppger en källa för AFP. Hizbollah bekräftar att fyra av dess medlemmar dödats.

Israel och milisgruppen Hizbollah har nästan dagligen beskjutit varandra sedan Gazakriget inleddes till följd av terrorstämplade Hamas attack mot Israel i oktober förra året.

Raketer i himlen över norra Israel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här flyger raketerna över de av Israel ockuperade Golanhöjderna. Foto: Reuters.

FAKTA: GOLANHÖJDERNA

• Golanhöjderna är ett syriskt gränsområde som till stora delar erövrades av Israel i sexdagarskriget 1967.

• Israel har knutit till sig området bland annat genom att bygga bostäder för israeler och genom att införa israelisk lag, vilket lett till skarp internationell kritik.

• Syrien kräver att få tillbaka Golanhöjderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet