• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Ambulanser för skadade till Gazas sjukhus efter räd mot skolbyggnad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ambulanser för skadade till Gazas sjukhus efter räd mot skolbyggnad. Foto: Reuters

Uppgifter: Många döda och skadade i räd mot skolbyggnad i centrala Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Panikslagna, skadade och dödade vuxna och barn fyller området utanför en skolbyggnad i Deir al-Balah i centrala Gaza på lördagen. Detta efter en israelisk attack, där Hamasmedlemmar påstås ha dödats. Minst 30 personer har dött, enligt Hälsodepartementet i Hamasstyrda Gaza.

Från centrala Gazaremsan kommer uppgifter och bilder efter en israelisk räd mot ett skolområde i Deir al-Balah, där fördrivna palestinier sökt skydd.

Minst 30 personer uppges ha dödats och omkring 100 skadats, enligt Hälsodepartementet i Gaza. Det exakta antalet är dock osäkert.

Krig mellan Israel och Hamas

Anklagar USA

Den israeliska armén hävdar att man dödade beväpnade Hamasmedlemmar i attacken samt att platsen användes för att lagra vapen. Uppgifterna har inte styrkts av oberoende källor.

En talesperson för den palestinska presidenten Mahmud Abbas, Nabil Abu Rudeineh, säger enligt den israeliska dagstidningen Haaretz att den amerikanska administrationen och kongressen är ”fullständigt ansvariga för ockupationens massaker”, och syftar på anfallet mot Deir al-Balah.

Rudeineh ska också ha sagt att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som just nu är på besök i USA, har fått ”grönt ljus från administrationen att fortsätta aggressionen mot Gaza”.

Israel uppmanar till ny evakuering

Samtidigt planerar israelisk militär en ny militäroffensiv i området kring Khan Yunis i södra Gaza, där de säger att Hamas-stridande befinner sig. Målet uppges vara att bekämpa ”Hamas ansträngningar att åter samla sina styrkor där”.

IDF har med anledning av detta beordrat evakuering av en del av en 60 kvadratkilometer stor ”humanitär zon” dit Israel har uppmanat palestinier att fly under kriget. En stor del av området är täckt av tältläger och omkring 1,8 miljoner palestinier tar skydd där, enligt Israels uppskattningar.

Tunga strider pågår i området och FN bekräftar att mer än 180 000 personer har flytt därifrån sedan i måndags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet