• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Kvinna i sjal med bandage över ena ögat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en av de många människor som drabbats av den svåra situationen för sjukhusen i norra Gaza. Foto: AP

Israel beordrar ny evakuering – tusentals fast i flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

Israel beordrar tusentals att evakuera från Jabalia i norra Gaza. Man säger att Hamas har omgrupperat i staden. Samtidigt kommer rapporter om brist på föda och sjukhus som går på knäna.

– Här sitter vi och väntar på guds nåd, säger en skadad kvinna som fick vandra barfota till sjukhuset Kamal Adwan i Jabalia.

I ett nödrop från Kamal Adwan-sjukhuset i Jabalia, ber det Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza akut om bränsle till sjukhusen i norra Gaza:

”För att kunna rädda livet på de skadade och sjuka innan det är för sent”, skriver hälsodepartementet.

Krig mellan Israel och Hamas

Israel har påbörjat ett tredje angrepp mot Jabalia, där de säger att Hamasstridande samlats för att planera attacker. Enligt Israel har man dödat dussintals stridande i staden, men uppgifterna är inte bekräftade av tredje part och det är oklart hur många döda som är civila.

Under fredagen dödades ett 30-tal personer i israeliska flyganfall mot Jabalia, enligt civilförsvaret i det Hamasstyrda Gaza.

Sjukhus ska evakueras

På Kamal Adwan-sjukhuset, vid Jabalias flyktingläger, har man börjat förflytta för tidigt födda bebisar och andra patienter. Israeliska trupper och stridsvagnar ska ha omringat flyktinglägret, skriver BBC.

Flyktinglägret i Jabalia har varit under belägring i en vecka, uppger doktor Mohammed Salha, tillförordnad direktör på ett annat sjukhus i Jabalia.

I flyktinglägret har tusentals personer varit fast, enligt Läkare utan gränser.

”Alla som försöker lämna lägret skjuts. Det finns inget vatten eller mat”, skriver Sarah Vuylsteke på Läkare utan gränser, på X.

Ingen mat har kommit in i Gaza sedan den 1 oktober, uppger FN:s livsmedelsprogram WFP.

– Norra delen är i princip avskuren och vi kan inte göra insatser där, säger Antoine Renard vid WFP.

Till överfulla Muwasi

I den nya israeliska evakueringsordern beordras delar av Jabalia och stadsdelen Sheikh Radwan i Gaza stad, att evakueras. Det inkluderar de tre största sjukhusen i norra Gaza.

Personerna beordras röra sig söderut, till det redan överfulla Muwasi, där den israeliska militären inrättat en humanitär zon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet