Bildens vänstra del visar en livlig frukt- och grönsaksmarknad med färgglada varor som är uppställda på vagnar. Människor rör sig runt mellan stånden. En man ligger på golvet efter att hans personsökare exploderat. Den högra delen av bilden visar en person (Samir Abu Eid) som står på en gata, med moderna byggnader i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Mellanösternkorrespondent: ”Allt pekar på att det är Israel”. Foto: SVT/Reuters

Israel förnekar inblandning i personsökarattacken

Uppdaterad
Publicerad

Israel förnekar inblandning i personsökarattacken mot Hizbollah i Libanon.

Samtidigt uppger premiärminister Benjamin Netanyahu att man kommer att trappa upp sina attacker mot Hizbollah.

– Vi har de senaste dagarna sett hur Israel intensifierat sina flygattacker mot Hizbollah. Upptrappningen bara fortsätter dag för dag, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Många bedömare har pekat på att Israel kan ligga bakom attacken i tisdags, då tusentals personsökare och walkie-talkies exploderade i Libanon.

Men nu förnekar landets president, Isaac Herzog, att landet på något sätt ska ha varit inblandad.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

– Först och främst avvisar jag varje direkt koppling till den operationen, säger Herzog i en intervju med Sky News.

”Allt pekar på Israel”

Tidigare har Israel inte kommenterat dådet och många har spekulerat kring att landets underrättelsetjänst Mossad kan ligga bakom.

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid säger att Israel varken brukar bekräfta eller dementera attacker utförda av landets säkerhetstjänst utomlands.

– Ganska tidigt var det många som slog fast att det måste vara Israel. Dels amerikanska källor till tidningen New York Times och israeliska journalister som är experter på Mossad. Allt pekar på att det är Israel, men själva säger de att de inte har med detta att göra, säger Samir Abu Eid.

Den israeliska militären IDF meddelade på söndagen att man kommer att fortsätta och trappa upp sina flyganfall mot militära Hizbollah-mål i Libanon.

– Om Hizbollah inte har förstått budskapet så lovar jag att de kommer förstå, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett officiellt uttalande på söndagen.

Skiftat fokus

Beskjutningen mellan Israel och Hizbollah har pågått sedan kriget i Gaza startade för nästan ett år sedan. Tusentals personer i norra israel har lämnat sina hem på grund av attackerna och enligt president Isaac Herzog är målet att de ska kunna återvända.

– De är evakuerade från sina hem sedan ett år tillbaka. Hizbollah fortsätter att skicka raketer mot de här människorna. Till slut handlar det om rätten att försvara sig, säger han i intervjun.

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid säger att Israels under den senaste tiden har skiftat fokus i kriget till norra Israel och gränsen mot Libanon.

– Vi har sett de senaste dagarna hur Israel har intensifierat sina flygattacker mot Hizbollah. Upptrappningen bara fortsätter dag för dag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet