Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (i mitten till vänster) och justitieminister Ayelet Shaked (till höger). Foto: TT

Israel klubbade ny kontroversiell lag

Uppdaterad
Publicerad

Israel har klubbat igenom en ny kontroversiell lag. Snart kommer vissa så kallade icke-statliga organisationer tvingas att redovisa varifrån utländska donationer kommer från. Lagen borde få länder som Sverige att tänka om, åtminstone hoppas Israels justitieminister det.

Det finns i dag cirka 30.000 icke-statliga organisationer registrerade i Israel, så kallade NGO:s (non-gogovernmental organization, på engelska). Omkring 70 av dessa grupper, som jobbar med frågor rörande konflikten mellan Israel och Palestina, får i dag stöd från olika delar av Europa, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det europeiska stödet kommer dels från EU, dels från enskilda medlemsländer. Sverige är ett av de länder vars ekonomiska stöd till vissa organisationer, i och med den nya lagen, nu ska redovisas tydligare.

– Jag förväntar mig att andra länder försöker påverka Israel på diplomatisk väg, och inte genom att lägga miljontals dollar eller euro på icke-statliga organisationer som försöker företräda deras synpunkter, sade Ayelet Shaked, justitieminister i Israel, till Reuters under måndagen.

Fast besluten justitieminister

Israels justitieminister, Ayelet Shaked, har i debatten om det nya lagförslaget sagt att hon är fast besluten att bryta ned den typ av grupper som får pengar från utlander och sedan kritiserar Israel. I ett tidigare uttalande har hon anklagat vissa icke-statliga organisationer för att ”urholka legitimiteten i Israels existens som judisk och demokratisk stat”, rapporterar Reuters.

Den nya lagen är ett tydligt exempel på den infekterade relationen mellan regering och opposition i Israel. Å ena sidan, en regering som genom är fast besluten att komma åt de organisationer i landet som man menar arbetar direkt Israel-fientligt med hjälp av utländskt ekonomiskt stöd. Å andra sidan, kritiker som menar att högerregeringen i landet gör allt de kan för att försvåra för oliktänkande – inte minst de som politiskt står längre åt vänster.

Företrädarna: ”Lag om transparens”

Regeringen kallar den för ett ”lagförslag om transparens”. Det handlar om icke-statliga organisationer som till mer än hälften finansieras av ekonomiskt stöd från utländska stater, som exempelvis Sverige, eller föreningar av olika stater, till exempel EU.

Förutom Sverige pekas även Danmark, Belgien och Norge ut som exempel på länder som stödjer vissa av de icke-statliga israeliska organisationer som jobbar med frågor rörande den sedan decennier infekterade Palestina-konflikten.

Ett exempel är den icke-statliga israeliska organisationen Peace Now, som jobbar mot judiska bosättningar på Västbanken och i östra Jerusalem. Peace Now har kallat lagförslaget för ”ett hatbrott mot demokratin”.

USA och EU har sedan tidigare uttryckt oro för vilka effekter lagen kommer att få. Under måndagen röstades lagen igenom i Israels parlament, med utfallet 57 röster för och 48 röster emot.

Belackarna: ”Spirande facism”

Kritikerna menar att lagen riktar in sig på ett enda syfte, nämligen att sätta dit israeliska organisationer som motsätter sig regeringens förhållningssätt gentemot Palestina. Det är nämligen mestadels dessa icke-statliga organisationer som tar emot pengar från andra länder och EU, enligt Reuters.

– Lagen är vägledande, mer än någonting annat, för den spirande facsim som kryper sig in i det israeliska samhället, dundrade Isaac Herzog, ledare för landets mitten-vänster-opposition Sionistunionen, några timmar innan lagen röstades igenom.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har försvarat lagförslaget genom att kalla det ”demokratiskt och nödvändigt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.