En delad bild som visar en militär kommandokedja för Hezbollah . Till vänster syns en stadsmiljö i bakgrunden, med rök som stiger, vilket antyder en konflikt eller explosion. Till höger finns SVT:s Carl Fridh Kleberg som talar, nära en grafik som presenterar medlemmarna i Hezbollahs ledarskap. Texten i grafiken inkluderar namn och titlar på ledande personer inom organisationen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur trovärdig är bilden som sprids av Israel? SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg svarar. Foto: RABIH DAHER/AFP/TT, Reuters, SVT

Israel sprider bild på dödade Hizbollahbefälhavare: ”Psykologisk krigföring”

Uppdaterad
Publicerad

Den israeliska militären sprider på nätet en bild som visar att en stor del av Hizbollahs befälhavare dödats. Bilden bör tas med en nypa salt, enligt SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg, men den är inte skapad ur luften.

– Det visar på någonting som faktiskt är fallet och som inte ens Hizbollah bestrider, nämligen att Israel lyckats slå ut stora delar av toppskiktet, säger Carl Fridh Kleberg.

De israeliska bomberna har under veckan dödat över 600 personer, varav minst 50 barn, enligt libanesiska myndigheter. Bland de döda återfinns dock även den internationellt efterlysta Hizbollahbefälhavaren Ibrahim Aqil och i somras dödades toppbefälet Fuad Shukr.

– För Israel är det en fjäder i hatten på hemmaplan att kunna visa upp att man med stor framgång dödar befälhavare i organisationer man ser som terrorgrupper och som sina fiender, säger Carl Fridh Kleberg.

Hur mycket påverkar de dödade befälhavarna Hizbollah? Hör Carl Fridh Kleberg resonera i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet