Hundratusentals demonstranter kämpar, som de själva beskriver det, för att bevara demokratin i Israel. I samband med lördagens protester sade den nu avgående försvarsministern Yoav Gallant att lagförslaget skapat en ilska som klyver det israeliska samhället, även de väpnade styrkorna.
Som svar tvingar därför premiärministern Benjamin Netanyahu honom att avgå.
Anders Persson vid Linnéuniversitetet är insatt i Israel-Palestinakonflikten och menar att avskedandet har utlöst en intern kris i regeringskoalitionen.
– Av allt att döma har Netanyahu nu en röst mindre och det kan vara så att han förlorar fler parlamentariker. Han kan förlora ett par till men inte så många, säger Anders Persson i SVT:s direktsändning.
”Israels säkerhet kommer alltid att vara mitt livs uppdrag”, skriver Gallant på Twitter efter beskedet på söndagskvällen, rapporterar tidningen The Times of Israel.
Det kritiserade lagförslaget innebär bland annat att det israeliska parlamentet ska kunna ompröva utslag från Högsta domstolen och att politikerna ska få större makt över tillsättningen av HD-domare. Det ska också skydda den korruptionsåtalade premiärministern Benjamin Netanyahu från att avsättas.
Beskedet upprör oppositionen
Beslutet väcker starka reaktioner bland oppositionspartierna. Bland annat säger tidigare premiärministern Yair Lapid och ledare för partiet Yesh Atid att ”Netanyahu är en fara för Israel”.
Enligt The Times of Israel menar oppositionsledaren att det är ett ”lågt drag för en antisionistisk regering som skadar den nationella säkerheten och ignorerar varningarna från säkerhetsföretagen.”
Avigdor Liberman, tidigare försvarsminister och ledare för högernationalistiska partiet Yisrael Beytenu, skriver i ett inlägg på Twitter att beslutet är ”diktatorskap i sitt esse”.