I sitt tal krävde Italiens premiärminister Mario Draghi en ny koalition för att försöka lösa landets politiska kris. Foto: Andrew Medichini, AP/TT

Italien: Draghi ställer krav för att leda regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Italiens premiärminister Mario Draghi fortsätter leda regeringen men kräver brett stöd från parlamentet. Han kan inte bortse ifrån det enorma stöd han fått de senaste dagarna, säger han i ett tal till senaten under onsdagen.

– Den enda vägen framåt är att bygga upp en ny koalitionspakt. Är ni redo att bygga upp en ny pakt? Ni behöver inte ge svaret till mig. Ni måste ge svaret till det italienska folket, sade Draghi i talet.

Premiärministerni sade sig vara rörd över det stöd som han under den senaste tiden fått från både vanliga italienare och specifikt borgmästare och sjukvårdsanställda, som han kallade ”pandemins hjältar.”

Samtidigt ställer Draghi krav på parlamentet och vill ha ett brett stöd för att kunna leda regeringen och genomföra de reformer som är nödvändiga, bland annat för att ta del av EU:s pandemistöd.

Draghis tal möttes av varma applåder i senaten, förutom från Femstjärnerörelsen som ingår i den nuvarande regeringen och vars ledamöter satt orörliga.

Koalitionsregering

Under dagen ska det avgöras om Draghi har tillräckligt stöd för att fortsätta som regeringschef. Landet befinner sig en politisk kris sedan Draghi i förra veckan ville avgå som premiärminister men nekades av president Sergio Matterella.

Draghi leder en koalitionsregering där partier från både vänstern och högern ingår. De senaste dagarna har Draghi fört samtal med partierna för att komma fram till en politisk lösning, enligt italienska medier.

”Typisk italiensk kris”

Det är oklart om hur dagen kommer att utvecklas, men mycket talar för att det kommer att bli en ny förtroendeomröstning i senaten klockan 19 på onsdagskvällen. Draghi klarade en förtroendeomröstning i torsdags förra veckan men valde ändå att avgå eftersom han upplevde att han stödet inte var tillräckligt.

– Vi är mitt inne i en typisk italiensk politisk kris så alla premisser kan ändras från ena sekunden till den andra, säger Giovanni Orsina på Luiss School of Government till nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Italiensk politik i dag

Italien styrs för närvarande av en samlingsregering under den partilöse premiärministern Mario Draghi. Draghi var tidigare ordförande för Europeiska centralbanken (ECB) och dessförinnan italiensk centralbankschef.

I den kompromissfyllda koalitionen ingår partierna Lega, Femstjärnerörelsen, Demokratiska partiet, Forza Italia, Italia Viva och vänstergruppen Artikel ett.

Regeringen blev landets tredje inom loppet av tre år när den svors in till följd av en stor regeringskris.

Den tidigare, vänsterlutande regeringen leddes av premiärminister Giuseppe Conte (som gick med i Femstjärnerörelsen under sin tid på posten). Den kollapsade när meningsskiljaktigheter kring hanteringen av covidpandemin ledde till att det mindre koalitionspartiet Viva Italia (lett av den tidigare premiärministern Matteo Renzi) hoppade av.

Conte var premiärminister även i regeringsbildningen dessförinnan. Mellan juni 2018 och september 2019 styrde Femstjärnerörelsen och Lega tillsammans, med den då partilöse Conte i täten. Även då ledde stor oenighet till en regeringskris.

Sedan valet 2018 är Femstjärnerörelsen och Lega de största partierna i det italienska parlamentets två kammare. Under ett par år efter valet klättrade Lega väldigt högt i opinionsmätningarna, men partiet har sedan sjunkit. Sedan i höstas är det det än mer hårdföra nationalistpartiet Italiens bröder och socialdemokratiska Demokratiska partiet som har mest stöd enligt mätningarna.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.