• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Odling i Italien där man satsar på att odla exotisk frukt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Framtiden är här” – hör hur italienska odlare anpassar sig till omställningen. Foto: Domenico Mariotti

Italien på väg mot tropiskt klimat – satsar på exotisk frukt

Uppdaterad
Publicerad

Södra Italiens lantbruk pressas hårt av extrem värme och torka. Nu satsar fler lantbrukare på att odla exotisk frukt.

– Klimatet håller på att förändras och vi måste hantera det. Klimatet säger till oss att vi måste anpassa oss till det som händer, för vi kan inte förvänta oss det motsatta: att klimatet anpassar sig till oss, säger Vincenzo Vadrucci, odlare och borgmästare i Nociglia.

På Sicilien har de senaste 15 åren odlingar av apelsiner minskat med 31 procent, mandariner med 18 procent och citroner med hela 50 procent.

Allt fler lantbrukare och fruktodlare satsar nu därför på att odla exotisk frukt.

”Framtiden är här”

Italien är numera världens näst största producent av kiwi. Det odlas även bananer, avokado, papaya, passionsfrukt och mango. År 2004 fanns 10 hektar med mango-odlingar i landet. Nu är det 1200 hektar.

– Framtiden är här, säger fruktodlaren Uzi Cairo.

På universitet i Messina på Sicilien, liksom i Palermo, pågår samtidigt forskningsprojekt kring hur omställningen ska kunna ske fullt ut med tanke på klimatförändringar.

SVT:s team har besökt två odlare i Salento, längst nere i södra Italien – där framtidshoppet är stort. Se inslaget i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.