Italiens regering planerar attt stänga landets skolor för att minska coronaspridningen. Foto: EPA/TT

Italien: Beslutar att stänga skolor

Uppdaterad
Publicerad

Italiens regering stänger skolor och universitet i hela landet med anledning av coronavirusutbrottet. Det meddelade landets utbildningsminister på onsdagen, rapporterar Reuters.

Italienska regeringen har nu beslutat att stänga alla skolor med start i morgon, torsdag, till och med den 15 mars i ett försök att begränsa coronavirusutbrottet.

Beskedet kommer efter ett tidigare möte mellan premiärminister Giuseppe Conte och övriga ministrar i Palazzo Chigi, i centrala Rom.

”Kan få effekt”

Under en presskonferens med Folkhälsomyndigheten på onsdagseftermiddagen kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell det italienska beslutet.

– Det Italien gör kan få effekt. Hade vi gjort samma sak i Sverige i dag hade vi inte fått någon effekt överhuvudtaget. Vi kunde möjligen få negativa effekter. Man tröttar ut skolsystemet, man håller barn borta från skolan, säger han.

– Vidtar man de här åtgärderna vid rätt tillfälle kan det få effekt.

Stänger Italien vid rätt tillfälle?

– Det kan de göra, säger Anders Tegnell.

Över 3 000 smittade

Den italienska regeringen stängde ett antal skolor i den norra delen av landet redan för en dryg vecka sedan. Man har också placerat ett antal byar i de värst drabbade regionerna i karantän.

Trots åtgärderna har smittan fortsatt spridas i landet. Man har i dagsläget rapporterat 107 dödsfall och över 3 000 smittade personer. En ökning från tisdagens siffror på 2 502 smittade personer och 79 dödsfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.