Splittrad syn på livet med Meloni vid makten

Uppdaterad
Publicerad

Inför söndagens val splittras Italien i synen på hur en framtid med förhandstippade vinnaren Giorgia Meloni som statsminister kommer att se ut. Ett kliv framåt för ytterhögern och flera kliv bakåt för kvinnor, menar studenten Maria Tasca.

– Vi kommer gå bakåt minst femtio år i tiden, säger hon till The Local.

Melonis eventuella seger i Italien skulle bekräfta ett mönster: att stora delar Europa svänger mot höger.

– Hon står framförallt mot det politiskt korrekta och etablissemanget, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati på plats i Rom.

Partiet Italiens bröder (Fratelli d'Italia) är sprunget ur ett post-fascistiskt parti, berättar David Boati. Giorgia Melonis egen retorik anses dock ha mildrats över åren.

Mångfacetterat missnöje

En ekonomi vid avgrundens rand, skuldsättning, arbetslöshet och energikrisen må vara raketbränslet som driver hennes popularitet, men det är även bristen på ett enat politiskt motstånd som gett Italiens bröder vind i seglen.

– Ett av skälen till att högersidan antagligen vinner är att vänstersidan är så pass splittrad, säger SVT:s David Boati.

Nu på söndagsmorgonen har vallokalerna öppnats.

Oro bland många kvinnor

Giorgia Meloni vore landets första kvinnliga statsminister. Ute på kampanjtåget betonar partiledaren ofta att hon är en mamma och att hon vill värna om den traditionella familjen.

Italiens kämpar med lågt födelsetal – 1,24 per kvinna jämfört med 1,67 i Sverige år 2020 enligt Eurostat. Detta delvis för att kvinnor väljer bort att bilda familj på grund av bristen på förskolor.

Bland progressiva väljare finns en oro att hon har lagt jämställdheten långt ner – om alls tagit med den – på dagordningen. En av dem är den 27-åriga studenten Maria Tasca från Sicillien.

– Utifrån det hon sagt om kvinnors rättigheter förutspår jag att vi kommer gå bakåt minst femtio år i tiden, säger hon till europeiska webbtidningen The Locals italienska redaktion.

”Nostalgi för fascismen”

Men alla i den unga studenten Maria Tascas åldergrupps delar inte hennes oro – tvärtom.

Nyligen visade en Ipsos-mätning att två tredjedelar av unga italienare tycker att det fanns fördelar med fascistregimen som styrde landet för snart ett sekel sedan.

Vid diktatorns Benito Mussolinis grav träffar SVT den unga mannen Valeriano som identifierar som fascist.

– Det som Mussolini gjorde klarar dagens politiker inte av på tusen år. Han byggde skolor, pensionssystemet och sjukvården, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.