Matteo Salvinis försök att ena de nationalistiska partierna i en allians har kommit ett steg närmare verklighet. Vid en rundtur längs taggtråden till Ungerns gräns mot Serbien uttalade sig Orbán entusiastiskt om Salvini som ”Europas viktigaste person” när det gäller migrationsfrågan.
Efter deras möte i Ungern klargjorde Orbán att hans parti Fidesz behöver närma sig partier på yttre högerkanten. Fidesz blev tidigare i år avstängt från den konservativa EPP-gruppen, där även de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.
Tyska högern positiv
Alternativ för Tyskland (AFD) och nationalistiska partier i andra EU-länder har sagt sig vara positiva till att få ihop fler invandringskritiska partier i en högerradikal och EU-skeptisk grupp.
Stödet för de högernationalistiska grupperna förväntas öka i valet till Europaparlamentet i maj. De två största politiska grupperna, den konservativa EPP och den socialdemokratiska S&D, spås backa rejält.
Uppdelade i flera partigrupper
De radikala högerpartierna har varit uppdelade i flera mindre grupper. I den största av dem, ECR (Europeiska konservativa och reformister), sitter Sverigedemokraterna tillsammans med andra skandinaviska partier med samma inriktning. Där återfinns även det brittiska konservativa partiet som är på väg ut ur unionen.
Marine Le Pens parti Nationell samling har blivit mer EU-vänligt och har ännu inte nappat på lockropen från italienskt håll.
Eniga om gränskontroller
Ann-Cathrine Jungar är statsvetare vid Södertörns högskola och forskar om högerradikala partier i Europa.
– Det som enar den radikala högern är synen på migrationen. De är överens om gränskontroller i den inre marknaden, och de vill inte att EU ska hålla på med sociala frågor som jämställdhet och minoriteters rättigheter, säger hon.
De nationalistiska partierna skiljer sig dock i ekonomiska frågor, och framförallt i synen på Ryssland. Matteo Salvinis parti Lega är emot EU:s sanktioner mot Ryssland medan det stora polska partiet, PIS, Lag och rättvisa, har en grundmurat kritisk syn på Moskva.
Vilket inflytande kan en enad nationalistisk partigrupp få i Europaparlamentet?
– De kommer inte att få den majoritet som krävs för att driva egna frågor. Men en partigrupp som den konservativa EPP kan välja att bjuda in dem till samarbeten, säger Ann-Cathrine Jungar till SVT Nyheter.
Fakta: Viktor Orbáns parti Fidesz och EU-parlamentet
Viktor Orbáns parti Fidesz var ursprungligen ett liberalt parti, men tillhör sedan år 2000 EU:s kristdemokratiskt konservativa partigrupp EPP.
I mars stängdes Fidesz av från EPP på begäran av övriga medlemspartier, däribland svenska Moderaterna och Kristdemokraterna. Fidesz självt beskriver det som att man pausat sitt medlemskap.
Det var bland annat stora förändringar i den ungerska konstitutionen, nya medielagar som begränsar pressfriheten, frågor om minoriteters rättigheter och att lärosätet Central European University inte längre kan verka i landet som gjorde att EPP – där även svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår – i mars beslutade att tills vidare stänga av Fidesz.
Viktor Orbán har varit Ungerns premiärminister sedan maj 2010 då hans konservativa parti Fidesz vann över 50 procent av rösterna.