• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kampen för jämställdhet. År 2015 fick saudiska kvinnor rätt att rösta i kommunalval. Iranska kvinnor får inte komma in på landets sportarenor. Foto: TT

Jämställdheten ny kamp mellan Iran och Saudiarabien?

Publicerad

Kan jämställdhet vara en ny gren i ärkerivalerna Iran och Saudiarabiens kamp om makten i regionen? Det finns iranska feminister som menar det.

Många spekulerar nu i vad som ligger bakom Teheranpolisens besked om att människor som bryter mot klädkoderna inte längre kommer att ställas inför rätta. Kanske är det ett uttryck för rivaliteten mellan Iran och landets fiende i Mellanöstern Saudiarabien.

När de två staterna kämpar om att ses som det mer moderata islamiska landet, är det kvinnorna som drar vinstlotten, skriver författaren Roya Hakakian i New York Times.

De rättigheter som saudiska kvinnor nyligen fått, bland annat att rösta och köra bil, har varit självklara för iranska kvinnor sedan länge. Något som bidragit till att iranska feminister främst blickat mot västvärlden när de behövt inspiration till sin kamp.

Iranska kvinnor avundsjuka på saudiska

”Men när Saudiarabien tog bort förbudet mot kvinnors närvaro på sportarenor blev iranska kvinnor arga på sin egen stat”, skriver Roya Hakakian.

Iranska kvinnor får inte komma in på sportarenor, något som många kämpar för att få göra.  

Det finns nu röster som menar att den saudiske kronprinsen, som ses som den drivande kraften i utvecklingen i landet, håller på att beröva Iran på bilden som landets ledare har försökt bygga upp.  

”När jag ser reformer i Saudiarabien blir jag glad för både det saudiska samhället och speciellt kvinnorna, men också för att den iranska regimens falska moraliska överlägsenhet punkteras, att den iranska regimens lagar och handlingar mot kvinnors rättigheter lyckas se bakåtsträvande ut även jämfört med ett land som länge har sett som regionens mest bakåtsträvande”, säger Mariam Memarsadeghi, som har grundat Tavaana, en iranskspråkig webbsida som utbildar medborgerliga rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.