FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson. Foto: TT

Jan Eliasson: ”Övergreppen underminerar FN:s trovärdighet”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan blev det känt att FN:s fredsbevarande styrkor gjort sig skyldiga till nya sexuella övergrepp på de civila grupper de är utsända för att skydda. Nu kommenterar FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson händelserna exklusivt för SVT Nyheter.  

FN offentliggjorde i onsdags förra veckan 44 nya inrapporterade fall där personer från organisationens egna fredsbevarande styrkor misstänks för sexuella övergrepp. Nästan alla ärenden handlar om utnyttjande av barn och det är bland personal stationerad i Centralafrikanska republiken (CAR) som problemet är som störst.

”Dessa fruktansvärda handlingar underminerar förtroendet mellan FN och de människor vi är där för att hjälpa. De underminerar de värderingar och principer som FN bygger på, liksom trovärdigheten för FN:s fredsbevarande operationer. Sexuellt utnyttjande är inte begränsat till någon region, mission eller nation. FN måste föregå med gott exempel i att konfrontera detta kriminella beteende, stödja offren och se till att de 'blå hjälmarna' står för hopp i en turbulent värld”, skriver Jan Eliasson i ett mejl till SVT Nyheter.

Anders Kompass

”FN agerar redan”

I mars förra året antog FN en resolution som bland annat innebär att hela fredsbevarande styrkor ska skickas hem om det finns bevis för att soldater har begått sexuella övergrepp.

Men att övergreppen nu fortsätter, betyder det att resolutionen inte är tillräckligt?

”Det är viktigt att se säkerhetsrådets resolution i ett större sammanhang. Generalsekreteraren drog upp ett robust program i sin senaste årsrapport till generalförsamlingen om åtgärder för skydd mot sexuellt utnyttjande och övergrepp”, skriver Jan Eliasson och påpekar också att resolutionen redan tillämpats i praktisk mening då fredsbevarande styrkor placerade i CAR skickats hem sedan övergrepp uppdagats.

FN kan inte ensam lösa problemen

Men han påpekar också att problemen inte kan lösas av FN på egen hand.

”Det är bara genom att arbeta tillsammans med de truppbidragande länderna som förövarna kan ställs till svars. Vi har ett nära samarbete med de berörda medlemsstaterna för att se till att anklagelser snabbt utreds, att offren får stöd och att de anklagade lagförs”, skriver han och tillägger att FN saknar rätt att disciplinera eller åtala soldater från en medlemsstat. Därför samarbetar FN med olika nationella myndigheter i de länder där de berörda gärningsmännen är medborgare.

”Vi måste fortsätta arbeta för nolltolerans”

Vilka insatser krävs för att övergreppen ska upphöra?

”Erfarenheten har visat oss att vi behöver resurser och ett starkt samarbete mellan fredsbevarande samarbetspartner (inklusive medlemsstater och lokala aktörer) för att få en påtaglig effekt. Vi har till exempel inrättat en fond för att tillhandahålla medicinska, juridiska och psykosociala tjänster till offren. Generalsekreteraren har också uppmanat medlemsstaterna att handlägga ekonomiska krav från offer för övergrepp”, skriver Jan Eliasson och menar att det är av högsta vikt att FN fortsätter att agera kraftfullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anders Kompass

Mer i ämnet