Under natten till torsdag sattes Sveriges ambassad i Irak i brand som en reaktion på att den svenska polisen tillåtit en koranmanifestation utanför Iraks ambassad i Stockholm på torsdagen. Under dagen meddelade Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) att han kommer att kalla upp Iraks högsta diplomat.
Den typen av samtal är ett av flera sätt för Sverige att markera mot vad som har hänt, säger Jan Eliasson, tidigare svensk diplomat och före detta utrikesminister (S).
– Det varierar från ämne till ämne vad man säger, men Sverige kan uttrycka missnöje med att värdnationen inte värnar om skyddet av en ambassad i det här fallet. Diplomaten kan beklaga detta och jag är nästan övertygad om att han eller hon kommer att tala om hur allvarlig reaktionen har blivit i Irak över koranbränningar.
Irak kallar hem sin toppdiplomat
Strax efter lunch meddelade Irak i ett regeringsuttalande att man kallar hem sin högsta diplomat och samtidigt uppmanar Sveriges ambassadör att lämna landet. Jan Eliasson säger att det är en mycket allvarlig åtgärd.
– Att inte ha en ambassad och en ambassadör på plats, då är det mycket allvarligt. Man utesluter dialog på regeringsnivå mellan två länder.
För Sverige är relationen till Irak viktig eftersom landet är en stor aktör i Mellanöstern.
– Det är ett land som i högsta grad utvecklar viktiga relationer till andra länder i regionen, till exempel Saudiarabien och Iran, säger Jan Eliasson.
Andra länder har hittat andra sätt
Koranbränningarna riskerar att få Sverige att framstå som en islamofobisk stat, vilket kan komplicera ytterligare diplomatiska relationer.
– I den islamiska världen påpekar man att andra demokratiska länder finner vägar att inte genomföra bränning av heliga böcker, till exempel Finland, Storbritannien och Frankrike. Vi i Sverige ska inte underskatta djupet och bredden i reaktionerna mot koranbränning. Det är många länder i världen, inte bara i den islamiska världen, som uppmärksammar detta.