Körsbärsträden i Japan har såklart sista ordet i frågan om när blommorna till sist vecklas ut. Japanska turistmyndigheten, med historien som stöd, räknar ändå med att de flesta utlöser mekanismen ungefär samtidigt, och att den inleds i morgon i huvudstaden Tokyo.
Vårens ankomst
– Det är en av årets största händelser, säger 49-åriga kontorsarbetaren Masae Uenomaya, som skyndar genom folkhavet i centrala Tokyo på väg till lägenheten i stadsdelen Nakano, när TT når henne över telefon.
Körsbärsblomningen, sakura, innebär vårens ankomst till Japan.
– På dagarna går vi längs med gatorna för att titta på blomstren, på kvällarna samlas vi i parkerna för att dricka ihop med vänner och kollegor, säger hon.
Japan är tätbebott, och många vill breda ut filtar i städernas parker för hanami, själva firandet. Masae Uenomaya berättar att platserna mutas in redan på förmiddagen, och sedan turas arrangörerna om att hålla dem tills gästerna trillar in. På helgerna kan festerna börja vid lunch och rundas av efter mörkrets intrång. Glasen fylls med öl, vin, det traditionella risvinet sake – eller läsk.
Stressig känsla
– Det är inte alltid samma personer som är kvar till midnatt, men festerna fortsätter.
En eller två veckor senare är allting över. Masae Uenomaya berättar att hon har tur som får ströva längs med Nakano Dorigatan, känd för sina många körsbärsträd, på vägen mellan lägenheten och tunnelbanan.
– Det kanske kan kännas stressigt för dem som måste reservera en plats i parkerna för att njuta av blomningen, men det är ju inte meningen att det ska vara en stressig tidpunkt på året
Fakta: Körsbärsträden i Japan
Den japanska benämningen på körsbärsblomman är sakura. Det finns omkring 200 olika sorters körsbärsträd i Japan.
Someiyoshinohybriden, som förökas genom ympning, är vanligast och står för omkring 70-80 procent av alla körsbärsträd i Japan. Someiyoshinoträden har därför samma arvsmassa och blommar samtidigt.
Det första kända hanamifirandet hölls 1598 av riksföreståndaren Toyotomi Hideyoshi i Daigojitemplet i Kyoto. Dagens hanamifirande har dock sina rötter i firanden som hölls under 1600-talets senare hälft i dåvarande Tokyo.
Källa: The Japan Times, TT