Grupp av personer i kostymer och formella kläder som går i en modern byggnad. Den första personen har på sig en ljusblå blus och ljusa byxor, medan de andra växlar mellan mörka kostymer och skjortor. Ljus flödar in genom stora fönster i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den omdiskuterade situationen i klippet ovan. Foto: TT

Uteblivna handslaget i Syrien väcker uppmärksamhet i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Syriens nye ledare Ahmed al-Sharaa undvek att ta i hand med Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock under ett besök på fredagen, något som väckt uppmärksamhet i Tyskland.

Tyskland utrikesminister Annalena Baerbock och Frankrikes utrikesministrar Jean-Nöel Barrot blev på fredagen de första EU-ministrarna att besöka Syrien efter Bashar al-Assads fall i slutet av förra året.

När de anlände till huvudstaden Damaskus möttes de av Syriens nye ledare Ahmed al-Sharaan, även känd under sitt soldatnamn Abu Mohammad al-Julani. Han valde att inte ta Tysklands Annalena Baerbock i hand.

Assads regim i Syrien har fallit

Videor visar

Videor från tillfället visar hur Ahmed al-Sharaa sträcker fram handen mot en återhållsam Jean-Nöel Barrot, som först lägger handen mot bröstet för att sedan skaka al-Sharaas fingertoppar.

När al-Sharaa vänder sig mot Annalena Baerbock däremot, placerar han istället handen direkt mot bröstet innan han leder utrikesministrarna vidare.

– När jag reste hit stod det klart för mig att det naturligtvis inte skulle bli några vanliga handskakningar, sade Baerbock på fredagen, rapporterar Politico.

– Men det stod också klart att inte bara jag utan också den franske utrikesministern delade denna uppfattning. Och följaktligen sträckte den franske utrikesministern inte ut sina händer, fortsatte hon.

Väcker uppmärksamhet

Klippet har väckt uppmärksamhet i Tyskland. Tyska medier pryds med varierande rubriker på det inträffade.

Bild skriver: ”Skandal under första besöket i Syrien: Nya ledaren vägrar skaka Baerbocks hand!”. Och i tyska Der Spiegel lyder rubriken: ”Baerbocks Damaskusupplevelse: En feminist möter en islamist...”.

Statsvetaren Volker Perthes, tidigare chef för den tyska tankesmedjan Stiftelsen för vetenskap och politik, uttrycker oro till Stern över det uteblivna handslaget, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det här är inte bra, med tanke på vad vi vet om andra länder där extremt konservativa islamistiska män sitter vid makten. Som till exempel Iran och Saudiarabien, säger Perthes till Stern som citeras av DN.

– Det är inte tradition i Syrien att agera som al-Sharaa. Jag hoppas att han kritiseras för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assads regim i Syrien har fallit

Mer i ämnet