Hind Kabawat blir arbetsmarknads- och socialminister, och därmed den första kvinnan i den nya regeringen. Hon kommer från Syriens kristna minoritet och var länge kritisk mot diktatorn Bashar al-Assad – trots de risker det medförde.
Valet kan tyda på att interimspresident Ahmed al-Sharaa håller tidigare löften om att inkludera kvinnor i det framtida samhällsbygget i Syrien, samt att värna om religionsfrihet och minoritetsgrupper, skriver TT.
– Denna regering är förändringens regering, en regering som bär ansvaret för folkets ambitioner och förhoppningar om en ljus och hållbar framtid. Vi tror att hårt och lojalt arbete, tillsammans med samarbete mellan människorna kommer att vara nyckeln till att uppnå våra mål, säger president Ahmed al-Sharaa.
”Arbeta för att stärka mänskliga rättigheter”
al-Sharaa pekar på tre huvudmål som regeringen ska arbeta utefter.
– För det första, att återuppbygga och reparera statliga institutioner på en grund av transparens och ansvarsskyldighet. För det andra, att åtgärda de ekonomiska och sociala problem som folket har lidit av under lång tid. Och för det tredje, att arbeta för att stärka mänskliga rättigheter.
Den tillfällige utrikesministern Assaad al-Shaibani utses formellt till posten, liksom försvarsministern Mourhaf Abu Qasra.
Den tidigare underrättelsechefen Anas Khattab blir landets inrikesminister.
Låg bakom störtandet av regimen
Ahmed al-Sharaa var den som ledde upproret mot al-Assadregimen i december, då genom den islamistiska rebellgruppen Hay'at Tahrir al-Sham (HTS).
Efter regimens fall meddelade al-Sharaa att HTS tillsammans med resterande rebellgrupper i Syrien ska upplösas för att istället ingå i landets armé.
Minoriteter flyr för sina liv
Tidigare i mars utbröt blodiga strider mellan den nya regeringens säkerhetsstyrkor och väpnade grupper anslutna till Bashar al-Assad. Detta ledde till våld och förföljelse mot den shiamuslimska minoriteten alawiter, som Bashar al-Assad också tillhör, och enligt SOHR ska över 1 000 civila ha dödats.
Sedan dess har tusentals alawiter, kristna och andra minoriteter flytt Syrien med rädsla för sina liv.
– Vi blir anklagade för att stötta den förra regimen. Men vi hatar Bashar al-Assad, vi hatar hans system och hans säkerhetsstyrkor, säger Ali Alzinc från syriska kuststaden Baniyas.