Regeringens talesperson Yoshimasa Hayashi framhöll vikten av att bevara Japans traditionella matkultur när han under en presskonferens meddelade planerna på att utöka den kommersiella valfångsten.
– Valar är en viktig livsmedelsresurs, och precis som andra marina levande resurser bör de användas på ett hållbart sätt baserat på vetenskapliga bevis, säger Hayashi.
Drog sig ur Internationella valfångstkommissionen
År 2019 återupptog Japan den kommersiella valfångsten i sina territorialvatten och exklusiva ekonomiska zoner efter att ha dragit sig ur Internationella valfångstkommissionen (IWC).
Japan fångade totalt 294 vikvalar, brydevalar och sejvalar under 2023, enligt den japanska fiskeribyrån. För närvarande är den kommersiella valfångsten begränsad till dessa tre relativt små arter.
Riskerar att minska populationen
Hur välståndet för sillvallen ser ut finns det ingen färsk data på, men generellt sett har den ökat efter stoppet på det konventionella valfisket.
Enligt Tom Arnbom är det en art som kan röra sig över populationsgränser, vilket gör det både svårare att räkna populationen men som också sätter den i risk.
– Tittar man på den amerikanska delen av Stilla havet är det totalförbjudet att jaga. Då är de skyddade på ett ställe men hotade på ett annat och det är ett problem, för då kan man fortfarande minska populationen eftersom den vandrar fram och tillbaka.
Ett argument för att utöka det kommersiella valfisket har varit matkulturen i landet. Men efterfrågan på valkött är idag relativt låg, enligt Arnbom.
– I Japan var det förr förbjudet att äta rött kött. Men då räknades valköttet in som fisk som ett sätt att komma undan förbudet. Men nu har den traditionen ändrats väsentligt. Så det här är ett konstgjort sätt att få tillbaka valfångsten.