Nu vill japanska företag att anställda ska röra på sig för att kunna jobba längre upp i åren. Foto: Foto: AFP

Japaner tränar för att inte jobba ihjäl sig

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler japanska företag inför gemensam gymnastik och träning för att få sina anställda att arbeta längre upp i åren och hålla sig friskare.

Det är brist på arbetskraft i Japan på grund av en åldrande befolkning och låga födelsetal. Och eftersom Japan inte har någon invandring måste företagen se till att de anställda jobbar länge och inte arbetar ihjäl sig.

Företaget Fujikura med 50.000 anställda har infört gemensam gympa för sina anställda. Kl.13 varje dag ställer sig alla upp och böjer knän och gör armrörelser under ledning av företagets hälsostrateger. De mäter personalens vikt och blodtryck för att ge dem personliga träningsprogram.

Infört hälsoprogram

Det stora globala el-och telekommunikationsföretaget har, liksom många företag i Japan, infört hälsoprogram för sin personal så att de ska kunna jobba längre, även efter pensionsåldern.

Omvandling pågår

– Det är en gammal tradition i Japan med gemensam gymnastik men det pågår en omvandling i samhället nu, säger Lars Vargö, tidigare ambassadör och Japankännare till SVT Nyheter.

Lars Vargö säger att samhällets krassa behov gör att mycket ifrågasätts och gamla traditioner och arbetsmoral förändras.

Fler kvinnor i arbetslivet

Bristen på arbetskraft gör att man aktivt försöker uppmuntra fler kvinnor att komma ut i arbetslivet. Många kvinnor blir hemmafruar när de gifter sig. En stor andel äldre med behov av sjukvård ökar samhällets kostnader.

Jobbar ihjäl sig

Nyligen införde regeringen ett tak för övertid på 100 timmar i månaden. Lagen kom till efter en intensiv debatt om att människor jobbar ihjäl sig. Det finns till och med ett eget uttryck för detta fenomen – karoshi. Flera tusen dödsfall per år sätts i samband med orimlig press på arbetet.

Hoppade ut genom fönstret

Debatten kring orimligt långa arbetsdagar kom igång förra året sedan en 24-årig kvinna på reklambyrån Dentsu hoppat ut genom fönstret för att ta sitt liv. I ett meddelande till familjen beskrev hon att hon var fysiskt och psykiskt utmattad och inte orkade med kraven på jobbet.

Avskaffade gamla regler

Så sent som i december förra året avskaffade Dentsu sina tio företagsregler som infördes på 1950-talet. En av dem var : ”Ge aldrig upp – släpp inte ett uppdrag även om du dör.”

Sedan dess har företaget börjat med att släcka ljuset klockan 22 på kvällen för att tvinga personalen att åka hem. Dentsu har infört en gräns på 50 timmar övertid per månad men många anställda jobbar över utan att rapportera tiden. Företaget försöker förmå personalen att ta ut minst 50 procent av sin årliga betalda semester.

Tar med madrasser

– Jag minns ett svenskt företag i Tokyo som försökte hindra sin personal från att ta med sig madrasser för att kunna sova över på jobbet, säger Lars Vargö.

Gammal familjemoral

Han anser att det är ett uttryck för en kombination av gammal familjemoral och uppfattningen att individen inte är viktigast. Man underordnar sig och uppoffrar sig till förmån för kollektivets bästa.

Oskrivna regler

– Det finns en oskriven regel att inte lämna jobbet innan chefen har gått hem. Det viktiga är att fylla ut arbetstiden, inte nödvändigtvis att vara produktiv, säger Lars Vargö.

Långa resvägar

Trots att man infört femdagarsvecka arbetar många fortfarande många dagar och övertidstimmar. Sträng ledningshirarki och svaga fackföreningar bidrar till detta, även de ofta långa resvägarna.

Träningstrend

Träning har blivit en trend även i Japan med ett växande antal gym. Företagen hakar på hälsotrenden med att uppmuntra fysisk aktivitet. Med den allt större bristen på arbetskraft anses det nödvändigt för bolagens överlevnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.