• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det japanska valjaktsfartyget Nisshin Maru Foto: TT

Japans årliga valjakt slut – 333 valar dödade

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversiella japanska valjakten fortsätter, trots förbud och omfattande internationella protester. Japan vidhåller att dödandet sker i vetenskapligt syfte.

En välkomstceremoni med 200 besättningsmedlemmar och familjer mötte den återvändande flottan i hamnstaden Shimonoseki i västra Japan, enligt TT.

I ett pressmeddelande beskriver det japanska fiskeriverket syftet med resan som forskning kring ekosystemet i Södra ishavet. Såväl miljöaktivister som Internationella domstolen i Haag (ICJ) menar dock att jakten sker för köttets skull.

Kommersiell valjakt är sedan 1986 förbjuden av International Whaling Commission (IWC). Trots detta fortsätter japanska valjägare sin verksamhet – i år dödades 333 antarktiska vitvalar av jaktflottan, som inledde jakten i november.

LÄS MER: Forskare varnar: ”Risk för oreglerad valjakt”

Uppmärksammat i tv

Den japanska valjakten har uppmärksammats bland annat i Animal Planets populära tv-program Whale Wars, i vilket aktivistgruppen Sea Shepherd Conservation Society (SSCS) försöker hindra och sabotera de japanska valskeppens jakt.

Japanernas 8.000 ton tunga moderskepp Nisshin Maru, som även deltog i årets jakt, är i programmet ett regelbundet mål för aktivisterna.

Fortsätter trots protester

Japan har trots internationella protester länge vidhållit att de flesta valarter inte är utrotningshotade, och att valätande är en del av deras kultur, enligt Reuters. 1987, ett år efter IWC:s förbud, inledde de så kallad ”vetenskaplig valjakt”. Landet har som mål att fånga minst 4.000 valar över de kommande 12 åren, som ett led i sitt vetenskapliga program.

Valköttet hamnar slutligen på mataffärernas hyllor, trots att de flesta japaner inte längre äter det, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.