Tiotusentals protesterar mot Japan

Uppdaterad
Publicerad

De anti-japanska protesterna i Kina trappas nu upp efter ö-striden mellan Japan och Kina.

På tisdagen, som är årsdag av startskottet för Japans invasion av nordöstra Kina 1931, trappas de anti-japanska protesterna upp. Utanför Japans ambassad i Peking kastade demonstranter ägg och flaskor och höll upp porträtt av Mao Zedong.

–Kina är inte längre ett svagt land. Vi är starka och borde inte låta oss trakasseras av Japan, sade den 31-årige fabriksarbetaren Jiu Longtou.

Kina och Japan i konflikt om öar

–Diaoyu-öarna är kinesiska och vi ska skydda dem mot Japan, sade han om den omtvistade ögruppen i Östkinesiska havet

Demonstranter bar plakat med uppmaningar om bojkott av kinesiska varor och skyltar med texter som ”Döda japanerna!”.

Japanska bilföretag stänger i Kina

Honda uppger att man temporärt stänger sina fem fabriker i Kina efter de våldsamma demonstrationerna.

–Vi har beslutat att stoppa produktionen vid våra bilfabriker i dag och i morgon (onsdag), sade en talesman för Honda, och tillade att inga beslut har tagits om att produktionen återupptas senare i veckan.

Nissan stänger två av tre fabriker. Även Toyota planerar att stoppa produktionen i några av sina fabriker sedan de anti-japanska demonstrationerna accelererat i landet, uppger nyhetsbyrån Kyodo.

Japanska aktivister landsteg

Två japanska aktivister landsteg på tisdagen på en av de omtvistade öarna, uppgav regeringen i Tokyo.

–Två japaner landsteg på Uotsurijima omkring klockan 09.30, lokal tid, sade kabinettssekreterare Osamu Fujimura, och syftade på den största ön. Kustbevakningen uppger att de redan lämnat ön, tillade han.

Kina reagerar med ilska på de två japanernas landstigning på en av öarna.

”De japanska högeraktivisternas olagliga landstigning på kinesisk mark på Diaoyuöarna var en starkt provokativ handling, ett brott mot Kinas territoriella suveränitet”, säger Kinas UD-talesman Hong Lei i ett skriftligt uttalande.

Kinesiska fartyg på plats

Tre statsägda kinesiska båtar har gått in på japanskt territorialvatten, uppger Japans kustbevakning för AFP.

”Vår patrull varnar dem för att gå in på vårt vatten”, sade Japans kustbevakning i ett uttalande. Men fartygen lät meddela att inträdet var legitimt då öarna ”tillhör Kina”.

Omfattande antijapanska protester har skakat Kina de senaste dagarna. Kina och Japan gör anspråk på öarna, men de kontrolleras av Japan.

USA vill ha tätare kontakt

USA:s försvarsminister Leon Panetta vill ha tätare militära kontakter med Kina, för att undvika att gräl som det nu aktuella med Japan trappas upp till väpnad konflikt. Panetta uttalade sig i Peking inför ett möte med kinesiska kollegan Liang Guanglie på tisdagen.

–Nyckeln är att ha kontakter på hög nivå, som vi ägnar oss åt nu, för att minska möjligheten till felbedömningar, sade Panetta innan mötet fortsatte bakom stängda dörrar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina och Japan i konflikt om öar

Mer i ämnet