Ökonflikten når nya proportioner

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals demonstranter på Pekings gator, kinesiska patrullfartyg på japanskt vatten och aktivister på besök på den omstridda ögruppen i Östkinesiska havet. Årsdagen av Japans invasion av nordöstra Kina blev allt annat än lugn.

Klockan arton minuter över nio ljöd sirener runtom i Kina. De skulle markera datumet när japanska soldater 1931 sprängde en järnväg i Manchuriet, den händelse som blev startskottet för Japans invasion. Uppmaningen från kinesiska myndigheter – glöm inte historien – tycktes ha gått få obemärkt förbi.

”Döda japanerna!”

”Kör ut alla japanska hundar”, ”Döda japanerna!”, ”Kina kämpa”, var bara några plakattexterna bland de tiotusentals kineser som gett sig ut på gatorna på tisdagen. Men bittra minnen av Japans militärmakt blandades med mer nyväckt ilska över striden om öarna i Östkinesiska havet som kallas Senkaku på japanska och Diaoyu på kinesiska.

Kina och Japan i konflikt om öar

-Diaoyu-öarna är kinesiska och vi ska skydda dem mot Japan, sade den 31-årige fabriksarbetaren Jiu Longtou som så många andra begett sig till Japans ambassad i Peking där demonstranter kastade ägg, flaskor och höll upp porträtt av Mao Zedong.

Besök på krutdurken

Vid den obebodda, men resursrika ögruppen, fanns tio kinesiska fartyg. Tre av dem vågade sig in på japanskt territorialvatten, enligt landets kustbevakning. Tidigare under dagen hade två japanska aktivisters paddlat och simmat ut till den största ön, något som fått Kinas försvarsminister Liang Guanglie att varna för att ”Kina förbehåller sig rätten att vidta ytterligare åtgärder”.

En flotta på över 100 kinesiska fiskebåtar var på tisdagen på väg mot öarna, rapporterade kinesiska och japanska medier.

”Ny nivå”

Fiskebåtarnas eventuella ankomst skulle ta konflikten till en ”ny nivå”, uppgav en källa nära den japanske premiärministern Yoshihiko Noda enligt tidningen Asahi Shimbun:

-Regeringen intar en vänta och se position just nu, men vi kommer inte att sitta tysta om fiskebåtarna når Senkaku-öarna.

Trots spänningen råder täta ekonomiska band mellan de två länderna som båda tillhör världens största ekonomier, men på tisdagen stängde hundratals japanska företag tillfälligt i Kina. Japans tre största biltillverkare, Honda, Nissan och Toyota, stoppade produktionen på flera av sina fabriker.

Fakta

Öbråket om Senkaku/Diaoyu

* Diaoyutaiöarna/Senkakuöarna, är åtta små obebodda öar nordöst om Taiwan som Kina och Japan båda gör anspråk på. Öarna omfattar endast sju kvadratkilometer, men tros rymma olje- och gastillgångar.

* Konflikten intensifierades förra veckan sedan Japans regering sagt att den ska köpa ögruppen av en privat ägare. Kina svarade med att skicka sex patrullbåtar till området.

* Öarna tillhörde fram till kinesisk-japanska kriget 1894-95 Kina, men erövrades då av Japan. Vid andra världskrigets slut tog USA över dem, men 1971 återfördes de till Japan.

* USA har nu inte valt sida i bråket, men är bundet från ett säkerhetsfördrag från 1960 att stödja Japan om dess territorium inkräktas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina och Japan i konflikt om öar

Mer i ämnet