SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås. Foto: TT

Johan Ripås: Boko Haram på väg att bli Afrikas IS

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen inleds Afrikanska Unionens toppmöte i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba. Temat är att stärka kvinnors ställning i Afrika, men mötet kommer att överskuggas av Boko Harams accelererande styrka och framgångar. Allt fler talar nu om Boko Haram som Afrikas IS, Islamiska Staten.

Enligt de senaste rapporterna behärskar Boko Haram städer längs fyra av fem vägar som leder in till delstaten Bornos huvudstad Maiduguri i nordöstra Nigeria. Flera anfall har gjorts mot staden och frågan är hur länge Maiduguri kan hålla ut. Vissa källor gör gällande att Boko Haram nu samlar kraft för en våldsam attack mot Maiduguri innan presidentvalet i Nigeria den 14:e februari.

En katastrof hotar

Det vore det en katastrof för den nigerianska regeringen och försvarsmakten om Boko Haram lyckas inta Maiduguri. Och samtidigt den största framgången för terrorgruppen hittills. Det var i en moské i Maiduguri som Boko Haram en gång bildades och staden är mycket viktig både strategiskt och symboliskt.

Boko Haram

Det är Maiduguri som ska bli huvudstad i kalifatet som Boko Harams ledare Abubakar Shekau har utropat.

Jämförs med IS

Jämförelsen med terrororganisationen Islamiska Staten har bäring på flera sätt. Båda grupperna har gjort stora territoriella framstötar och båda grupperna är gränsöverskridande. Boko Haram är verksamma i såväl Nigeria som grannländerna Chad, Niger och Kamerun. Abubakar Shekau har också visat att han vill vara en del av de större internationella terrornätverken. Efter attacken mot Charlie Hebdo i Paris sände Shekau ut en video där han talade arabiska och stödde attacken.

Startade nyhetstjänst

Den 18:e januari hände något som fick många att lyfta på ögonbrynen. Boko Haram startade en egen nyhetstjänst – al-’Urwah al-Wuthqa med tillhörande Twitterkonto. Tidigare har terrorgruppens kontakter utåt bestått i oprofessionella gryniga videor som sänts ut sporadiskt via nyhetsbyråer som AFP. Förebilden är onekligen Islamiska Staten som Boko Haram tycks, åtminstone kommunikativt, ha allt större samröre med.

Kommer att diskuteras

Under Afrikanska Unionens möte i Addis Abeba fredag och lördag kommer Boko Haram att ligga högt på agendan. Alltfler höjer kritiska röster mot Nigerias hantering av terrorgruppen. Nigeria har uppenbara samarbetsproblem militärt med grannländerna och har varit ovilliga att släppa in stridskrafter från främmande makter i landet.

Rekryterar överallt

Men det måste ske och det måste ske snart. Boko Haram forsar fram över städerna i Nordöstra Nigeria. De tömmer banker på pengar och de rekryterar nya medlemmar överallt. I takt med deras framgångar och mer slipade image ökar också risken för att fler erfarna jihadister från andra delar av världen söker sig till gruppen. Och intresset ökar för utländska finansiärer att stödja dem.

Ett reellt hot

Boko Haram utgör numera ett reellt hot mot flera länder i regionen. Abubakar Shekaus drömmar om en storkalifat begränsar sig inte till Nigeria. Samarbetet med al Qaida i Sahelregionen är belagt på flera nivåer. Hur Boko Haram ska balansera det samarbetet med ett eventuellt närmande till al Qaidas konkurrent Islamiska Staten återstår att se.

Enormt lidande

Det är troligt att någon typ av samordnad insats beslutas av Afrikanska Unionen. Men frågan är hur snabbt och hur effektivt planerna kommer att lämna ritbordet. Lidandet för människorna i nordöstra Nigeria som drabbas av Boko Harams terror är enormt och gruppens militära och ekonomiska resurser tycks växa dag för dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet