• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Afrikakorrespondent Johan Ripås om den kritiserade lagen: Risk för förföljelse och angiveri. Foto: TT/AP/Themba Hadebe

Johan Ripås: Tung dag för hbtqi-personer i Uganda

Uppdaterad
Publicerad

Det är en tung dag för hbtqi-personer i Uganda efter att landets president undertecknat en av världens strängaste antigaylagar, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

– De som tillhör den här gruppen är förfärade. De känner att de blir flyktingar i sitt eget land, säger han i Morgonstudion.

Uganda har sedan tidigare en av världens strängaste antigay-lagar. Nu har president Yoweri Museveni undertecknat en nya lag som innebär ytterligare straffskärpningar. Det kan bland annat innebär 20 års fängelse för att öppet ”främja homosexualitet” eller dödsstraff vid ”upprepat brott”, som det står i lagtexten.

Varför presidenten valt att gå vidare med lagen, trots att landet redan tidigare haft en sträng antigaylag handlar om en global trend, menar Johan Ripås, SVT:s Afrikakorrespondent. Samtidigt finns det ett stort folkligt stöd för lagen i Uganda – och många andra afrikanska länder.

– Det är olagligt i ungefär 30 afrikanska länder, särskilt i de länder som inte har särskilt mycket demokrati. Man tar gärna till den här typen av lagar för att släta över andra misslyckanden i sitt eget ledarskap, säger Johan Ripås.

”Steg bakåt för demokratin”

För hbtqi-personer i Uganda riskerar lagen att få stora konsekvenser.

– Det finns risk för förföljelse, för angiveri. Det finns många exempel på människor som har lynchats, har mördats. Man flyr landet, säger Johan Ripås och tillägger:

– Det är ett steg bakåt för demokratin.

Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås berätta mer om konsekvenserna av lagen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.