• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vart vill ni att vi ska ta vägen?” Hör aktivisten om Ugandas anti-gaylag som godkänts av landets president. Foto: AP/Reuters/TT

Uganda inför ny antigaylag – homosexualitet kan leda till dödsstraff

Uppdaterad
Publicerad

Ugandas president Yoweri Museveni har undertecknat en av världens strängaste antigay-lagar, enligt vilken ”homosexuella handlingar” kan leda till dödsstraff.

– Ni griper oss, inte för att vi har gjort något, utan för att vi finns, säger Delovie Kwagala, hbtqi-aktivist i Uganda.

Den av väst hårt kritiserade nya lagen undertecknades av Ugandas president Yoweri Museveni på måndagen och innebär ytterligare straffskärpningar.

Sedan tidigare riskerar homosexuella i Uganda livstids fängelse. Den nya lagen innehåller bland annat dödsstraff vid ”upprepat brott” mot lagen, vid sex med minderåriga samt att ha sex som hiv-positiv. Att öppet ”främja homosexualitet” kan ge 20 års fängelse, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Mörk dag för hbtqi-communityt”

Aktivisten Clare Byaruaba beskriver det som att presidenten ”legaliserat statlig sponsrad homofobi och transfobi”.

– Det är en väldigt mörk och sorglig dag för hbtqi-gemenskapen, våra allierade och hela Uganda, säger hon till Reuters.

Lagen har sedan den antogs i mars mötts av skarp kritik från väst. USA har hotat med ekonomiska sanktioner och EU:s utrikeschef Josep Borrell skriver i ett uttalande på måndags kvällen att lagen strider mot mänskliga rättigheter, rapporterar Reuters.

”Ugandas regering har en skyldighet att skydda alla dess medborgare och upprätthålla deras grundläggande rättigheter. Misslyckas de att göra detta kommer det att påverka relationen med internationella partners”, skriver Borrell.

USA:s president Joe Biden stämmer in i kritiken, och kräver att lagen omedelbart upphävs.

”Ingen ska behöva leva i ständig rädsla för sitt liv eller att bli utsatt för våld och diskriminering. Det är fel”, säger han i ett officiellt uttalande.

Ny version

Kritiken ledde till att det ursprungliga lagförslaget som antogs i mars skrevs om och tonades ner på vissa punkter på inrådan av presidenten. I den nya versionen kriminaliseras inte personer som identifierar sig som hbtqi, vilket de gjordes i den första versionen.

Samkönade äktenskap är sedan tidigare olagligt i drygt 30 afrikanska länder, Uganda inkluderat. Nu befarar man att den nya lagen kan komma att få ytterligare afrikanska länder att skärpa sina lagar.

Hör Delovie Kwagala, hbtqi-aktivist i Uganda, berätta om vad den nya lagen kan få för konsekvenser i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.