Enligt SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås har flera uppgifter framkommit som pekar på att någon inom den kongolesiska maktapparaten kan vara inblandad i mordet på Zaida Catalán. Foto: SVT

Johan Ripås: Vad myndigheterna säger får man vara väldigt skeptisk till

Uppdaterad
Publicerad

Kongolesiska myndigheter meddelade idag att en lokal byledare gripits misstänkt för att ha beordrat mordet på Zaida Catalán.

– Han beskriver sig som en ”chief”, en lokal byledare som också är en lokal Kamuina Nsapu-ledare, alltså den rebellrörelse som finns i Kasai, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Uppgifterna kom från den kongolesiska militären. Enligt Johan Ripås har kongolesiska myndigheter hela tiden velat skylla de uppmärksammade morden på den lokala rebellgruppen Kamuina Nsapu.

– Om man ska tro kongolesiska myndigheter så har han mördat Zaida Catalán och Michael Sharp för att dölja massgravar och övergrepp som han har begått, säger Johan Ripås.

Hur tillförlitliga är de här uppgifterna? 

– Inte särskilt tillförlitliga alls. Vad kongolesiska myndigheter säger i det här fallet får man vara väldigt skeptiska till. I stort sett alla, inklusive den svenska åklagarmyndigheten, är väldigt skeptisk till det kongolesiska rättssystemet, säger Johan Ripås.

Kongolesiska myndigheter pekas ut

En FN-rapport beskrev nyligen morden på Zaida Catalán och Michael Sharp som överlagda och pekade på att kongolesiska myndigheter kan ha varit inblandade. 

– Under den senaste tiden har det framkommit allt mer uppgifter som har pekat mot en inblandning från någon inom den kongolesiska maktapparaten, säger Johan Ripås.

Pressen på regeringen ökar

Han menar också att pressen har ökat på den kongolesiska regeringen att visa resultat i utredningen, och att lördagens gripande bör ses i ljuset av det.  

– Om det är så att den kongolesiska militären har beordrat det här mordet så har man all anledning att gripa personer för att visa upp att det var rebellsidan som gjorde det, säger Johan Ripås.

Zaida Cataláns uppdrag

Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp var i Kongo-Kinshasa för att utreda uppgifter om dussintals massgravar i den krigshärjade Kasai-regionen.

Den 13 mars rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp, och deras tolk Betu Shintela.

Stora delar av Kongo-Kinshasa har präglats av oroligheter och krig under lång tid. I Kasairegionen flammade våldet upp när den traditionelle ledaren Kamuina Nsapu dödades i augusti 2016. Rebellgruppen Kamuina Nsapu anklagas för massavrättningar och halshuggningar. Men också den kongolesiska armén har begått övergrepp i stor skala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.