Foto: Kirsty Wigglesworth, AP, TT

Johnson ber EU om förlängning av brexit-processen

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister fick genast kritik för att ha skickat två motstridiga brev till EU om en senareläggning av brexit.

– Det bekräftar vad vi hela tiden misstänkt, att Johnson anser sig stå över lagen, säger Labour-ledamoten John McDonnell.

Sent på kvällen skickade Boris Johnson till slut det brev till Bryssel med en begäran om senareläggning av brexit till den 31 januari 2020. Något som han enligt lag var skyldig att göra. Men som en markering skrev Johnson aldrig under brevet, som bara var en fotostatkopia från lagtexten som tvingade honom att skicka det.

Och bara minuter senare skickades ett nytt brev, denna gång med premiärministerns signatur. I detta brev meddelar han EU:s rådsordförande Donald Tusk att senareläggningen av brexit är ett misstag och att han inte vill se en sådan.

”Skadar allas intressen”

”Jag har varit tydlig ända sedan jag tillträdde som premiärminister och jag har varit tydlig i parlamentet i dag, om att min åsikt och regeringens hållning är att en ytterligare förlängning skulle skada såväl Storbritanniens som EU:s intressen och vårt förhållande”, skriver han där.

Tusk bekräftade sent på lördagskvällen på Twitter att han mottagit en förfrågan från Johnson om att senarelägga utträdet ur unionen till efter den 31 oktober. Han har inte kommenterat det andra brevet.

”Förlängningsförfrågan har precis anlänt. Jag kommer nu att rådfråga EU-ledare om hur reaktionen ska bli”,  skriver Tusk på Twitter.

Johnsons tilltag med dubbla brev fick genast kritik på hemmaplan.

– Hans barnsliga vägran att ens skriva under brevet bekräftar vad vi hela tiden misstänkt, att Johnson med sin arroganta känsla av berättigande anser sig stå över lagen, säger Labour-ledamoten John McDonnell.

Uppgifter: EU godkänner förlängning

Enligt uppgifter till The Guardian kommer dock EU att ge mer tid till Storbritannien, men man kommer inte ta något initiativ till nya samtal.

Ledare för olika EU-länder ska redan vid ett möte i torsdags ha kommit överens om att en framtida begäran skulle komma att godkännas.

Ambassadörer för EU:s övriga 27 medlemsländer ska under söndagen träffas för att diskutera lördagens händelseförlopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.