Redan innan jordbävningen i Myanmar var omkring 6,4 miljoner barn i behov av humanitärt stöd, enligt siffror från Unicef. Och situationen har inte förbättrats efter fredagens skalv.
Eliane Luthi beskriver det som en kris som lagts ovanpå en redan rådande kris.
– Detta är även ett land som kastats in i en säkerhetskris med massor av tvångsförflyttningar, så att lägga till en jordbävning ovanpå den befintliga krisen är verkligen katastrofalt för barn.
Eliane Luthi säger att Unicef har hjälpteam på flera platser i landet. Hjälpinsatserna fokuserar främst på att tillhandahålla skydd och rent vatten till de drabbade.
För att ytterligare stödja insatserna berättar hon att man under lördagen lastade omkring 80 ton grundläggande förnödenheter från ett lager i Köpenhamn. Förnödenheterna, som inkluderar allt från tält till tvål, ska flygas till Myanmar för att bistå i insatserna.
Övernattar utomhus
Samtidigt fortsätter efterskalven efter fredagens jordbävning att påverka området, vilket har tvingat personalen på plats att övernatta utomhus för sin säkerhet.
– Vi har ett stort team som är på plats i Myanmar och de berättar för oss att det finns allvarliga skador på hem, vårdcentraler och skolor. Efterskalven fortsätter fortfarande, och vårt eget team sover ute på natten på grund av dessa efterskalv och på grund av den verkliga risken för skador på vissa av byggnaderna i dessa städer.
Även skador på infrastrukturen har gjort kommunikationen med UNICEF:s team på plats utmanande, säger Eliane Luthi. En del arbetare har bara tillgång till en wifi-hotspot som de delar några timmar om dagen.
– Det är så vi får kontakt med dem, så det är väldigt utmanande.
Situationen utvecklas
Hur situationen kommer att utvecklas framöver är svårt att förutse, säger Eliane Luthi, som påpekar att läget ständigt förändras.
– Men jag kan säga att den omedelbara hjälpen verkligen behöver fokusera på säkerhet, skydd och rent vatten. Därefter tittar vi på hälsa och näring, och även utbildning. Det här är alla områden som vi måste arbeta med under de kommande veckorna.
Hör Eliane Luthi berätta om situationen i Myanmar i videon ovan.