Jordskalvet med styrkan 7,2 inträffade på lördagseftermiddagen och klassades med röd varningsflagg av USA:s geologiska myndighet USGS. Dess epicentrum låg i de södra och sydvästra delarna av Haiti, på den landspets som sträcker sig ut i Karibiska havet.
Till en början räknades antalet omkomna till minst 304 personer. Men dödssiffran har sedan dess uppdaterats vid flera tillfällen och under måndag kväll svensk tid står det klart att minst 1 419 personer dött i skalvet, rapporterar Reuters med hänvisning till haitiska myndigheter.
Därtill uppges minst 6000 personer vara skadade.
– Jordskalvet har lett till enorm ödeläggelse i Grand'Anse, Nippes och i södra delen av landet, säger landets premiärminister Ariel Henry.
Orkanen Grace har anlänt
Knappt två dygn efter jordbävningen drabbas nu Haiti av orkanen Grace. Orkanen kommer från Dominikanska republiken och har fört med sig kraftiga vindar och regn. USA:s nationella orkancenter förutspår att Grace kan passera rakt igenom de jordskalvsdrabbade områdena.
Under måndagskvällen har skyfall börjat falla och försvårare räddningsarbetet ytterligare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Enligt prognoser väntas det komma upp till 380 millimeter regn tills imorgon tisdag, och myndigheter varnar nu för översvämningar och jordskred.
Tusentals haitier har förlorat sina hem och sover utomhus.
– Det är ett mycket allvarligt läge, säger Jerry Chandler, chef för Haitis civila skyddsmyndighet, som också påpekar den stigande risken för vattenburna sjukdomar som till exempel kolera.
Tidigare hårt drabbat
Lördagens skalv är starkare men ytligare än det som drabbade Haiti januari 2010, skriver USGS, USA:s geologiska myndighet på sin hemsida. Det inträffade drygt två mil från Port-au-Prince och orsakade 200 000 dödsfall, enligt myndigheten. Lördagens skalv inträffade omkring 16 mil från huvudstaden Port-au-Prince
– Det här skalvet har skett längre västerut på halvön på Haiti, alltså inte så nära huvudstaden som det förra skalvet. Den har skett i ett område som är mindre tätt befolkat men där det ändå bor ganska många människor, säger Björn Lund.
Direkt efter jordbävningen utfärdades en tsunamivarning, men den kunde senare dras tillbaka.
Inga uppgifter om skadade svenskar
Enligt utrikesdepartementet (UD) finns det i nuläget inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar på den karibiska ön.
– Vi har heller inga uppgifter om att svenskar skulle befinna sig på plats i Haiti, säger Sibel Missouri, presstalesperson vid UD.