Över 1 000 kvinnor och barn tros enligt Reuters sitta fängslade på Rusafa-fängelset i Irak, anklagade för samröre med IS. Anläggningen som omges av omfattande säkerhetsbevakning är sällan öppen för besökare.
– Det är ökänt för att vara otillgängligt, säger Raya Jalabi, tidigare korrespondent på nyhetsbyrån Reuters som är en av få journalister som fått tillgång till fängelset.
Rapporter om dödsfall
Hon beskriver levnadsförhållandena på fängelset som mycket svåra. Bristande hygien, dålig sjukvård och begränsad tillgång till juridisk hjälp är vardag för de många fångar som hon intervjuat.
– Förhållandena är så dåliga att flera barn har dött i fängelset. Det har också funnits rapporter om att kvinnor har dött.
Raya Jalabi har också deltagit vid flera av fångarnas rättegångar. Hon beskriver rättsprocesserna som långt ifrån rättvisa sett ur internationell synvinkel.
– Kvinnorna får tillgång till advokat först vid rättegången och de tolkar som tas in vid rättegångarna är inte kvalificerade och väljs ofta direkt från publiken. Kvinnorna skriver ofta under erkännanden som de inte vet vad de innehåller, säger hon.
Ovanligt att fångar flyttas hem
Strafföverföringar från Rusafa är ovanligt och förhandlingarna är komplicerade. Kazakstan, Tajikistan och Uzbekistan har enligt Human Rights Watch fört hem kvinnor som fängslats på Rusafa, men framförallt är det barn som återförts till sina hemländer.
– Det är en politiskt känslig fråga för många länder. Ingen vill dra uppmärksamhet till fängelset och förhandlingarna om överföringar går extremt långsamt. Så var det 2019, och ingenting verkar ha förändrats sedan dess, säger Raya Jalabi.