• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bilden som Julia Navalnaja publicerat på sin Instagram där hon ska sitta i en polisbil. Foto: Instagram/Julia Navanaja

Julia Navalnaja släppt efter gripandet

Uppdaterad
Publicerad

Den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs fru, Julia Navalnaja, greps i samband med de stora protester som har pågått i Moskva och flera andra ryska städer under lördagen.

Sent på eftermiddagen svensk tid rapporterade ryska medier att Navalnaja har släppts.

På sin egen Instagram har Julia Navalnaja publicerat en bild på sig själv där hon ser ut att sitta i en polisbil.

”Ursäkta för den dåliga kvaliteten. Väldigt dåligt ljus i polisbilen”, skriver hon i bildtexten.

Navalnaja greps under lördagen tillsammans med flera hundra andra personer i Moskva men släpptes under eftermiddagen svensk tid.

Uppmärksammas av svenska politiker

Gripandet av Julia Navalnaja har uppmärksammats i sociala medier, bland annat av tidigare statsministern Carl Bildt som under dagen har twittrat flitigt om protesterna i Ryssland. Även den moderate politikern och nöjesprofilen Richard Herrey har twittrat om händelsen och uppmanar Sveriges regering att visa sitt stöd för demonstrationerna:

”Yulia Navalnaya bland de demonstranter som gripits i Ryssland. Putin är pressad och slår ner mot allt folkligt motstånd. Sveriges regering behöver markera hårt och visa stöd till demonstranter.

3 296 personer har gripits runt om i Ryssland efter att landsomfattande demonstrationer bröt ut under lördagen, enligt organisationen OVD-info.

Ökat missnöjde mot regeringen

I Moskva har 1 294 gripits.

Under kvällen rapporterade Moscow Times att demonstranterna marscherade mot Matrosskaya Tishina, fängelset i Moskva där Navalnyj sitter frihetsberövad.

Bakgrunden till protesterna är ett ökat missnöjde mot Putins regering, som har vuxit kraftigt sedan Aleksej Navalnyj läckt en film på Putins så kallade ”hemliga palats” vid Svarta havet. Enligt oppositionen så ska palatset vara betalt för med olagliga medel. Många ryssar kräver nu att Navalnyj, som greps den 17 januari, ska släppas. 

Kreml kallar protesterna för olagliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.