• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Julian Assange talar från den ecuadorianska ambassadens balkong i London. Arkivbild. Foto: TT

Julian Assange får medborgarskap i Ecuador

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaks-grundaren Julian Assange kommer att tilldelas ecuadorianskt medborgarskap under fredagen. Detta uppger nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till ett uttalande av Ecuadors utrikesminister Maria Fernanda Espinosa.

Efter ett besök i Sverige i augusti 2010 anklagade två kvinnor Julian Assange för sexuella övergrepp, och han häktades i sin frånvaro. Efter förhör med Assange lades förundersökningen ned, men den 1 september samma år återupptogs den av överåklagare Marianne Ny, och en utlämningsbegäran utfärdades.

I juni 2012 meddelade Ecuadors dåvarande utrikesminister Ricardo Patiño att Assange sökt politisk asyl i landet. En månad senare beviljades han asyl, och sedan dess har han bott på Ecuadors ambassad i London.

Förundersökning nedlagd

I maj 2017 lade Marianne Ny åter ned förundersökningen mot Assange, och begäran om utlämning drogs tillbaka. Om Assange besöker Sverige innan preskriptionstiden löper ut år 2020 kan förundersökningen dock återupptas igen.

Trots detta har Assange blivit kvar på ambassaden. Brittisk polis har sagt att Assange ändå kommer att gripas om han lämnar ambassadområdet för att han bröt mot villkoren för sin borgen när han tog sin tillflykt till ambassaden, enligt TT.

Assange har uttryckt rädsla för att utlämnas till USA, som han menar kan döma honom till hårda straff eller rentav dödsstraff för hans Wikileaks-aktiviteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.