Den 1 januari träder legaliseringen i kraft. Den beräknas dra in enorma summor skatt till staten. Foto: TT

Cannabis lagligt i Kalifornien – så ser de nya reglerna ut

Uppdaterad
Publicerad

En ny guldrush står för dörren när USA:s folkrikaste delstat och världens sjätte största ekonomi i dag börjar tillåta laglig försäljning av cannabis.

Kaliforniens illegala cannabismarknad värderas till nästan 14 miljarder kronor och när den nu ska göras laglig flockas både stora och små företag för att ta en bit av den kaka som väntas vara värd 70 miljarder kronor om bara några år.  

Och när Kalifornien nu tar klivet in bland de delstater som tillåter innehav, bruk och försäljning av cannabis har det dessutom ett symboliskt värde. Inte minst på grund av delstatens kulturella påverkan på USA och övriga världen.   

Miljarder i skatteintäkter

1996 blev Kalifornien den första delstaten i USA att legalisera medicinsk cannabis och sedan dess har lagarna kring drogen sakta men säkert mjukats upp.

Den sista spiken i den tidigare förda förbudspolitikens kista sattes i november 2016 då medborgarna röstade ja till lagförslaget ”Proposition 64” eller ”The Adult Use of Marijuana Act”.

Sedan dess har politiker och tjänstemän jobbat hårt för att sy ihop det regelverk som cannabisföretagen måste jobba inom och som delstatens 39 miljoner invånarna nu ska förhålla sig till.

Och det står reella värden på spel för Kaliforniens politiker. Beräkningar pekar exempelvis på potentiella skatteintäkter på 10 miljarder kronor inom bara några år.

Foto: SVT Design

Men hur ser reglerna ut?

  • Från och med 1 januari 2018 kommer det att vara lagligt för alla över 21 år att inneha 28 gram cannabis samt odla upp till sex plantor i sitt eget hem.
  • Det kommer däremot inte att vara lagligt att röka cannabis på restauranger, i barer eller på offentliga platser. Den som bryter mot reglerna kan tvingas betala böter på uppemot 1000 kronor.  
  • Man har också reglerat hur cannabisprodukter får marknadsföras och det är till exempel förbjudet att rikta sin cannabisreklam till minderåriga. 
  • Den nya lagen innebär också att personer som dömts för icke våldsamma cannabisrelaterade brott kan få sina fall prövade på nytt och då frias eller få sina straff sänkta.

Förbud i flera kommuner

Men även om legaliseringsförespråkarna i Kalifornien firar i dag kommer det att vara svårt att hitta butiker att köpa laglig cannabis i.

Det är nämligen upp till varje område och kommun inom delstaten att bestämma vilka butiker som ska få sälja cannabis och i vissa områden har man beslutat att helt förbjuda försäljning.

Att få regelverket på plats har också tagit tid och på många håll är det än så länge högst oklart hur försäljningen ska gå till.

I delstatens största stad, Los Angeles, har man visserligen godkänt försäljning inom vissa områden, men eftersom ytterst få licensansökningar hunnit behandlas lär invånarna få vänta i åtminstone några veckor på lagliga cannabisbutiker. Samma sak gäller i San Francisco.

En medicinsk cannabis-apotek i San Fernando Valley i Los Angeles. Foto: TT

Vad är man orolig för?

Det finns såklart flera brännande frågor kring cannabislegaliseringen i Kalifornien och den kanske viktigaste handlar om hur väl man lyckas krympa den svarta marknaden. 

Ett av de starkaste argumenten för en legal marknad handlar om att slå undan benen på den organiserade brottsligheten genom att ta en viktig inkomstkälla ifrån dem samt frigöra polisresurser som kan läggas på tyngre brottslighet.

Man hoppas också att en vit cannabisekonomi ska generera arbetstillfällen och skattepengar som kan öronmärkas för satsningar på ungdomar och trygghet.

Underskattar riskerna

En annan ödesfråga handlar om unga och cannabis. Går det att få färre unga att använda cannabis genom att ta kontroll över och reglera marknaden?

Den 21-årsgräns som gäller kommer att följas nitiskt och butiker som säljer till minderåriga kommer att bli av med sin licens.

En del av de nya skatteintäkterna ska också använda till informationskampanjer riktade till unga – något som blir allt viktigare då studier pekar på att unga amerikaner i dag underskattar riskerna med cannabis samtidigt som drogen har blivit allt starkare.

Cannabis och bilkörning, ett stort frågetecken

Även om bilkörning under ett cannabisrus generellt inte innebär lika stor risk som bilkörning på fyllan, påverkar cannabis, speciellt i kombination med alkohol, körförmågan negativt.

Problemet är dock att berusningen av cannabis inte går att mäta på samma sätt som med alkohol, vilket blir en utmaning för delstatens trafikpoliser

Det finns i dag ingen konsensus på hur man ska tolka THC-nivåer (den rusgivande substansen i cannabis) i relation till bilkörning och även om ett blodprov eller salivprov visar positivt behöver det inte betyda att körförmågan är nedsatt vid just det tillfället, då drogen kan spåras i kroppen en lång tid efter att man faktiskt varit berusad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.