Saudiarabien har nekat till att kronprinsen skulle vara inblandad i händelsen den 2 oktober.
Många sätter enligt tidningen hög tilltro till amerikanska säkerhetstjänsten CIA:s bedömning, som kan göra det komplicerat för USA:s president Donald Trump i hans strävan att hålla en god relation med Saudiarabien.
Trump sade på lördagsmorgonen att han ännu inte blivit informerad om CIA:s slutsatser, men att han skulle diskutera uppgifterna under dagen.
– Vi kommer att prata med CIA och många andra. Jag kommer även att tala med utrikesminister Mike Pompeo, sade Trump till reportrar inför sin resa till det svårt brändhärjade området i delstaten Kalifornien.
Den amerikanske presidenten har varit ovillig att peka ut Salman som ansvarig för mordet på Khashoggi. När han mötte pressen under lördagen sade Trump att de uppgifter han hittills delgivits tyder på att kronprinsen inte har varit delaktig i mordplanerna. Trump betonade också att Saudiarabien är en viktig allierad när det gäller jobb och ekonomisk utveckling.
– Jag måste ta många saker i beaktande, sade Trump på frågan om möjliga sanktioner mot kungariket.
Säkerhetskällor
CIA har använt olika underrättelser för att komma fram till slutsatsen. Bland annat ett telefonsamtal mellan prinsens bror Khalid bin Salman, Saudiarabiens ambassadör i USA, och Khashoggi. Ambassadören ska i samtalet ha sagt till Khashoggi att han skulle gå till just Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att hämta dokument, och att det skulle vara säkert för honom att göra det, enligt de anonyma källorna.
Det är inte känt om ambassadören kände till att Khashoggi skulle dödas, men han ska ha talat med Khashoggi på sin brors uppmaning.
Ambassadören Khalid bin Salman twittrar, efter uppgifterna i Washington Post, att han aldrig har talat med Khashoggi i telefon eller föreslagit att han skulle åka till Turkiet. Han uppmanar USA att släppa information som ligger till grund för påståendet.
CIA bedömer att kronprinsen Mohammed bin Salman känner till eller är inblandad i allt av vikt i landet, enligt källorna.
Kom aldrig ut
Khashoggi gick in på konsulatet i Istanbul den 2 oktober och kom aldrig ut därifrån. Hans ärende var att skaffa dokument för att kunna gifta sig.
Enligt åklagarmyndigheten i Riyad dödades han inne på konsulatet med en injektion efter någon form av bråk och styckades sedan för att kroppen skulle kunna föras ut ur byggnaden.
Fem saudiska tjänstemän riskerar dödsstraff för mordet.
Jamal Khashoggis öde
- Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.
- Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur han ansåg rådde i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.
- Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ut ur byggnaden igen.
- Till en början hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.
TT