Paul Manafort dömdes nyligen för bland annat skattefusk, men en andra rättegång har varit planerad för andra brott knutna till valkampanjen 2016. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Manafort i uppgörelse med Mueller – erkänner sig skyldig

Uppdaterad
Publicerad

Paul Manafort, tidigare kampanjchef för dåvarande presidentkandidaten Donald Trump, har nått en uppgörelse med specialutredaren Robert Mueller som leder den så kallade Rysslandsutredningen. Han kommer nu att samarbeta med utredarna.

Muellers stab har strukit brottmålsåtalen i rättsdokumenten och ersatt det med en uppgörelse om att Manafort erkänner brott, säger Muellers talesperson Peter Carr till CNN.

På fredagen erkände Manafort två brott inför domstolen i Washington DC. Samtidigt ströks fem brottsrubriceringar, rapporterar amerikanska medier. Erkännandena gäller konspiration mot staten och övergrepp i rättssak, rapporterar bland andra mediebolaget CNBC.

Avtal om samarbete

Uppgörelsen innebär att Manafort kommer att samarbeta med åklagarna i utredningen av misstänkta brott med eventuell koppling till Trumps kampanj och rysk inblandning i presidentvalet. Beskedet är oväntat eftersom att källor med insyn tidigare har berättat för bland andra The Washington Post att Manafort inte haft för avsikt att samarbeta med Mueller.

Enligt åklagarna är avtalet om samarbetet med Mueller 17 sidor.

Slipper åtal

De åtalspunkter som nu strukits gällde bland annat anklagelser om att Manafort ska ha ljugit för justitiedepartementet och att han brutit mot lagar mot utländskt lobbying. I domstolsdokument antyds dock att Manafort medger även dessa handlingar, rapporterar CNN.

Även tio åtalspunkter som drivs av åklagare i Virginia stryks med anledning av uppgörelsen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Manafort dömdes nyligen för bland annat skattefusk, men en andra rättegång har varit planerad för andra brott knutna till valkampanjen 2016. Rättegången skulle inledas på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.