Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om kampen mellan Biden och Trump om att vinna i Wisconsin, USA, en så kallad ”swing state” där det är väldigt jämt mellan Republikanerna och Demokraterna. Foto: Mikael Eriksson / SVT

Kampen om Wisconsin – viktig pusselbit i presidentvalet

Publicerad

I varje amerikanskt val omnämns de så kallade vågmästarstaterna, eller ”swing states” på engelska. Delstater som i slutändan kan avgöra en presidentkandidats väg till ämbetet. I 2024 års presidentval kämpar Biden och Trump om Wisconsin.

I de norra delarna av USA, inklämd mellan Minnesota och Michigan, ligger den relativt lilla delstaten Wisconsin. Tack vare sin stora mejeriproduktion har den också fått namnet ”Dairyland” i folkmun.

Men Wisconsin är även känt för att vara en så kallad vågmästarstat. I presidentvalet 2012 röstades Demokraterna fram som största parti, 2016 Republikanerna och 2020 var det återigen Demokraterna.

USA-val 2024

Och i år står Wisconsin åter igen och väger mellan de två partierna. I en färsk opinionsmätning från The New York Times skiljer det sig endast en procentenhet mellan kandidaterna Joe Biden och Donald Trump.

SVT har varit på plats i Racine county för att prata med både demokrater och republikaner inför det kommande valet.

– Vi måste få våra väljare att rösta och få dem att inse vad som står på spel, säger Kelly Gallaher, ordförande Demokraterna i Racine county.

Se hela inslaget i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet